Prethodni članak
Sljedeći članak

Revolucionarna operacija koja je podijelila javnost: Hoće li organi životinja nadomjestiti nedostatak donatorskih organa?


Otkako je pred nekoliko dana Amerikancu presađeno genetski modificirano srce svinje u prvoj operaciji te vrste na svijetu, javnost se još uvijek ne smiruje po tom pitanju. Dok mnogi kažu kako bi prihvatili organ životinje ukoliko bi im to spasilo život, prijatelji životinja zgražaju se nad time da bi se svinje uzgajale radi toga da bi se njihova srca presađivala u ljude.

Liječnički tim sa Sveučilišta Maryland Medicine, koji je izveo ovu revolucionarnu operaciju, objavio je i kako se pacijent dobro oporavlja. Ovom su operacijom pokazali kako su ovakve transplantacije moguće, zahvaljujući novim alatima za 'utvrđivanje' gena, piše RTL.hr.

Pokaže li se ova operacija uspješnom, znanstvenici se nadaju da će organi svinje moći nadomjestiti nedostatak donatorskih organa.

Za 57 – godišnjeg Davida Bennetta, kojem je presađeno srce svinje, ova je transplantacija bila njegova posljednja šansa, stoga nije dvojio hoće li je prihvatiti.

Vijest je zanimljiva i hrvatskim znanstvenicima i liječnicima, obzirom da je Hrvatska već godinama u svjetskom vrhu po obavljenim transplantacijama srca na milijun stanovnika.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook