Prethodni članak
Sljedeći članak

Donosi se plan upravljanja Židovskim jamama, zaštićenim špiljama zatvorenima za javnost

Ovaj se lokalitet nalazi na području Gornje Stubice


U srijedu 12. siječnja u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Zagorje zeleno (JU KZŽ), u Birtiji pod lipom u Gornjoj Stubici održana je prva dionička radionica za izradu Plana upravljanja područjima ekološke mreže Židovske jame.

Na početku radionice prisutne je pozdravio i prigodnim se riječima obratio općinski načelnik Jasmin Krizmanić.

Javna ustanova je kroz projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ u procesu izrade Plana upravljanja područjem ekološke mreže Židovske jame.

Riječ je o području očuvanja značajnom za stanišni tip špilje i jame zatvorene za javnost i važnom staništu podzemne faune.

Područje ekološke mreže Natura 2000 HR2001190 – Židovske jame nalazi se u kontinentalnoj biogeografskoj regiji, na teritoriji Općine Gornja Stubica te se prostire na površini od 0,78 ha, s duljinom kanala od 95,8 m. U njima je pronađen jedan od dvaju nalaza vrste pauka (Troglohyphantes subalpinus) u Hrvatskoj.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u okviru specifičnog cilja „Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću“ (primarno ekološkom mrežom Natura 2000).

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program