Prethodni članak
Sljedeći članak

Respiratorni virus kod djece koji puni ambulante, na ove simptome roditelji trebaju obratiti pažnju


I ambulante u Hrvatskoj puni respiratorni virus poznatiji kao RSV, koji posebno pogađa djecu, pa liječnici savjetuju na što roditelji posebno trebaju obratiti pozornost.

-Ove godine virus je počeo kolati nešto ranije nego prijašnjih godina, a u proteklom tjednu potvrđeno je 90 slučajeva u našem laboratoriju u Zagrebu. ¾ slučajeva u dječjoj dobi- rekla je za Dnevnik Nove TV epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel, piše Večernji list.

Virus se prenosi kašljanjem, dodirom, poljupcima, kontaminiram predmetima, a uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava. -To je u rasponu od novorođenačke dobi do starije predškolske dobi. Nije RSV infekcija koja napada samo mlađe, ona kod njih izaziva najtežu kliničku sliku. Ali, viđamo i stariju djecu, dapače možemo reći da ima više starije djece nego što smo naviknuli -  rekao je profesor Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti, Javlja večernji.

Odrasli mogu oboljeti, ali prolazi u pravilu s blažim simptomima dok su ugroženije starije osobe. Europski centar za prevenciju bolesti upozorio je da bi se bolnice mogle naći pod pritiskom zbog RSV-a, a ovi simptomi trebaju alarmirati roditelje.  - Kad je dijete ili napadno mirno i blijedo ili blijedo i uznemireno, tahipnoično, kada neprestano kašlje, postoji i takva klinička slika gdje napadaji kašlja traju dugo – pojašnjavaju stručnjaci.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook