Prethodni članak
Sljedeći članak

'Razvojem Sutinskih toplica cijeli istok županije dobio bi na vrijednosti. Trebao bi to biti zajednički projekt susjednog grada, susjednih JLS-a te Županije '

Povodom Dana općine o realiziranim projektima i aktivnostima na području Mača razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec


[ZL] Općina Mače svoj Dan obilježava 13. svibnja. Kako bi ocijenili godinu iza nas i na čemu je bio naglasak?

MIKULEC: Proteklih godinu dana na području naše općine bilo je mnogo aktivnosti. Svaka godina je sve izazovnija i dinamičnija što i naši mještani mogu primijetiti. U našu infrastrukturu u posljednje 3 godine uložena su značajna sredstva, no i na svim drugim poljima trudimo se učiniti značajne pomake. Izvršenje proračuna za 2019. godinu bilo je 6.709.050,60 kuna što je jedan od najboljih proračuna koji je imala naša općina. Iza toga stoji mnogo truda, zalaganja i dobrih projekata. Osim projekata infrastrukture, svake godine poseban naglasak u planiranju proračuna stavljamo na djecu, udruge civilnog društva te pomoći obiteljima i kućanstvima. Djeca su najveća radost, njihovo bezbrižno odrastanje i stasanje u zadovoljne ljude svakako je i naša velika odgovornost. Dobrodošlicu novorođenim bebama upućujemo s 2000 kuna i 500 kuna vrijednost zlatnog privjeska. U potpunosti se financira plaća učitelja male škole. Redovito sufinanciramo boravak djece u čuvaonicama i vrtićima. Našim školarcima prošle su godine sufinancirane radne bilježnice te je kupljen radni materijal za nastavu. Sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca, prijevoz djece s teškoćama i dnevni boravak, sufinancira se prijevoz osnovnoškolaca koji pravo prijevoza ne ostvaruju po pedagoškom standardu. Pokrivamo i trošak obuke učenika neplivača te sufinanciramo sportska natjecanja sukladno zahtjevima. Stipendije se svake godine povećavaju brojčano i financijski. Ukupno ulaganje u naše mlade je gotovo 10% proračuna. Značajan udio u proračunu imaju i naše udruge te razne donacije i to 13% proračuna. Naše Udruge su svake godine sve aktivnije, kreatori su naših društvenih, kulturnih i sportskih događanja, njihov rad je prepoznat te svake godine i sve više nagrađen.

[ZL] Što je u proteklih godina dana napravljeno na području Mača.  Koje investicije bi istaknuli kao najznačajnije?

MIKULEC: Ono što je najvidljivije našim mještanima, i ono što mijenja vizuru našeg mjesta su svakako ulaganja u infrastrukturne projekte. U proteklih godinu dana možemo se pohvaliti s nekoliko zahvata u prostoru. Uvijek nastojimo ulagati ravnomjerno po svim mjesnim odborima te se ni jedne godine ne zaobilazi ni jedno naselje. Na području Velikog Bukovca česti su problemi s klizištima budući da se upravo tamo nalaze najbrdovitiji dijelovi te najviše točke naše općine. U prošloj godini sanirano je jedno klizište uz sufinanciranje Hrvatskih i to ukupne vrijednosti 362 tisuće kuna. U Velikom Komoru je uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova rekonstruiran propust preko potoka Sutinčica. Vrijednost radova iznosila je 628 tisuća kuna s PDV-om. Ovo je ujedno bila i najznačajnija investicija u lanjskoj godini i od velikog je značaja za nekoliko naselja na tom području. Ono što posebno i veseli mještane su nove asfaltirane dionice. U jesen 2019. asfaltirane su 3 dionice nerazvrstanih cesta i to u Peršavesi, Maču te Velikom Bukovcu. Dugo godina čekao se i završetak uređenja mrtvačnice u Maču. Opločen je prilaz, uređena unutrašnjost, fasada te novi ulaz u sanitarne čvorove, ukupna investicija iznosila je 411 tisuća kuna. Sad u proljeće, posađeni su novi nasadi čempresa na prilazu te je ovo mjesto dobilo svoj dostojanstveniji izgled. Mjesna groblja Peršaves i V. Komor također su uređivana. Napravljeni su građevinski zahvati, nove ograde i nasadi. U 2019. godini izmijenjeno je i 170 svjetiljki u LED, izmjena je pratila državnu i županijske ceste. Ove godine ostvarili smo i potporu Ministarstva graditeljstva te ćemo krenuti u izmjenu dodatnih 170 komada po naseljima. U lanjskoj godini imali smo i dobru suradnju s Hrvatskim vodama, osim sufinanciranja klizišta, kopana je i kanalska mreža te rješavani i interventni zahvati na vodotocima. Posebno ću istaknuti ulaganja KZŽ na području općine Mače. U dvije faze obnavljana je fasadna ovojnica OŠ Mače, nedavno je škola osvanula u novom ruhu s ukupnim ulaganjem od gotovo 2 mil. kuna. U tijeku su radovi na dvorani Osnovne škole Mače, a priprema se i projektna dokumentacija za nužnu obnovu Područne škole Peršaves. Svake godine održavaju se i županijske ceste, lani je presvučen sloj ceste u Velikom Bukovcu, a prethodne godine u Vukancima. Zajedničkim ulaganjem napravljen je i nogostup uz ŽC2242 u 2018. godini.

 

 

[ZL] Koliko ste uspješni u dobivanju europskih sredstava za projekte?

MIKULEC: Naše projekte prijavljujemo i na EU natječaje. U lanjskoj godini instalirana je implementirana WIFI4EU mreža u vrijednosti 15 tisuća eura. Instalirano je 10 pristupnih točaka za besplatni Internet. Devet u užem centru i jedna u V. Komoru kod crkve. U 2019. godini provodio se i EU projekt 'Zeleni bregi' u kojem je sudjelovala Općina Mače, Grad Zlatar kao nositelj, Općine Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. Cilj projekta bio je osvješćivanje žitelja o važnosti održivog gospodarenja otpadom, preradi sirovina i pravilnom odlaganju. U sklopu projekta održavane su tribine, radio emisije te niz drugih aktivnosti. Za EU sredstva LAG-a 'Zeleni bregi' prijavio se i naš nogometni klub te ostvario potporu za obnovu sportskog doma. Uskoro krećemo s nabavom za odabir izvođača te se nadamo nesmetanim radovima na zadovoljstvo naših trećeligaša HNL.

[ZL] Hoće li Općina u izgradnju dječjeg vrtića?

MIKULEC: Dječji vrtić Mače je kapitalni projekt i najveća investicija naše Općine. Potrebe za vrtićem u našoj općini postoje. Svake godine sufinanciramo boravak 30 - ak djece u drugim ustanovama predškolskog odgoja. No mnogo djece nalazi se i na listama čekanja te nisu uspjela biti upisana. U ovaj projekt ulazimo vrlo oprezno i svjesni značaja i odgovornosti koji stoje iza ovog ulaganja. Upravo iz tog razloga provedeno je i nekoliko krugova javne nabave kako bismo postigli prihvatljiviju cijenu izgradnje. Na natječaju za EU sredstva ostvarili smo potporu od 7.090.000,00 kuna. Puni iznos potpore će nam biti isplaćen po izgradnji vrtića. Trenutno je napravljena odluka o odabiru izvođača, teku rokovi za žalbu te bismo u narednih 30 dana trebali potpisati ugovor sa izvođačem radova. Ono što je svakako potrebno to je kreditno zaduženje koje će biti vrlo važna točka na predstojećoj sjednici Općinskog vijeća. Ako sve bude išlo planiranim tokom, s radovima bismo započeli u lipnju. Rok izgradnje jest 14 mjeseci. Kapacitet vrtića je 50 djece, a nalaziti će se na čestici pored sajmišta u Maču te će imati svoju pristupnu cestu sa ŽC 2242.

[ZL] Koje mjere ste kao Općina uveli za olakšanje poslovanja zbog koronavirusa?

MIKULEC: S obzirom na novonastalu situaciju i način života koji nas je sve pogodio zbog pandemije COVID -19, došlo je i do velikih promjena u prihodima općinskog proračuna. Doneseno je nekoliko mjera pomoći mještanima i poduzetnicima, a sada nam predstoji i priprema rebalansa proračuna te preusmjeravanje sredstava s pojedinih stavki. Našim mještanima i poslovnim subjektima odgođeno je plaćanje komunalne naknade, o eventualnom otpisu zaduženja raspravljati će se na sjednici Općinskog vijeća. U sufinanciranju vrtića i čuvaonica, pomogli smo roditeljima te preuzeli plaćanje roditeljskog udjela u ekonomskoj cijeni, pritom poštivajući zakonske mogućnosti i ograničenja. Kao pomoć našim poduzetnicima, OPG - ovima priprema se i web stranica na kojima će svi moći besplatno oglašavati svoje usluge i proizvode te se biti odlična platforma za čim lakši gospodarski oporavak. Gledajući stavke proračuna, svakako će doći do preinaka. Svi projekti na kojima su ostvarena sufinanciranja ići će u provođenje, održavanje po mjesnim odborima će malo usporiti svoj intenzitet. Smanjivat će se pojedine proračunske stavke čija realizacija nije najnužnija. Obilježavanje Dana općine biti će skromno i u skladu s mjerama i preporukama Nacionalnog stožera CZ. Iz proračunske stavke financirati će se javna priznanja te se sukladno tome umanjiti. Manifestacije koje nam predstoje također će se provoditi manjim intenzitetom, sukladno preporukama stožera i sukladno financijskim ograničenjima.

[ZL] Da ne postavimo ovo pitanje mnogi bi nam zamjerili. Ima li ikakvih novih aktivnosti vezanih za pokretanje turizma u Sutinskim toplicama?

MIKULEC: Sutinske toplice, uspavani turistički biser istočnog dijela županije. Toliko spominjana priča, koja svakome od nas izaziva drugačiju emociju. Sjetu, razočaranje, tugu. U meni osobno uvijek izaziva optimizam. Iako predugo godina nema vidljivog pomaka u buđenju dugo sanjanog kompleksa, vjerujem da ćemo dočekati taj dan. Ono što je najvažnije Sutinske toplice su u privatnom vlasništvu. Ivančica d.d je vlasnik starih toplica, novijih bazena i okolnog zemljišta. Na nekoliko sastanaka održanih u Općini u nazad dvije godine dogovoreno je rješavanje imovinsko pravnih odnosa budući da su čestice glasile na više fizičkih i pravnih osoba. U tijeku su ZK ispravni postupci, a rješavanje se očekuje tokom ove godine. Ono što smo mi kao Općina mogli poduzeti jest intervencija u prostoru kroz izmjenu Prostornog plana. Novim planom bit će predviđena i nova zona za moguću izgradnju, a plan će biti važeći nakon skorašnje sjednice vijeća. Razvojem i pokretanjem Sutinskih toplica cijeli istok županije dobio bi na novoj vrijednosti te bi i mnoge susjedne JLS itekako osjetile svoj napredak i razvoj. Smatram da je ovo zajednički projekt susjednog grada, susjednih JLS-a te županije, i da bismo se svi zajedno morali uključiti u stvaranje plana razvoja, ne gledajući stranačku pripadnost ili vlastitu teritorijalnu korist.

[ZL] Što je u planu od investicija u ovoj godini?

MIKULEC: Teško je predvidjeti točan financijski tijek ove godine. Početak godine ostavio je veliki trag, a najave jesenskog vala COVID-a 19 mogle bi napraviti teško popravljivu štetu cijelom gospodarstvu te tako i proračunu Općine. Ono što znamo jest da uskoro krećemo s ugovaranjem radova koji su ostvarili svoje sufinanciranje kod resornih ministarstava. Slijedi nam projekt rekonstrukcije javne rasvjete u LED, održavanje nerazvrstane ceste Kuti – Grabe u dužini 400 m, sanacija klizišta u Velikom Bukovcu i Velikom Komoru sukladno ugovorima o financiranju. Sredstvima LAG-a Zeleni bregi, obnovit će se krovište nogometnog kluba, a vlastitim sredstvima nadamo se i izgradnji dugo planiranog dječjeg igrališta u centru mjesta. Od nekih projekata trenutno smo odustali zbog slabijih prihoda i kreditnog zaduženja koje nam slijedi. No, ako financijske prilike dozvole, do kraja godine, bit će i oni provedeni. U pripremi je i nekoliko projektnih dokumentacija s kojima ćemo biti spremni za prijavu na raspoložive natječaje. Svaka godina je izazov za sebe, no zadovoljna sam ostvarenim rezultatima, u nazad 3 godine mnogo je učinjeno, a do sljedećeg obilježavanja Dana općine vjerujem da ćemo svi biti još ponosniji na razvoj našeg kutka, Mača.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook