Prethodni članak
Sljedeći članak

Europska banka za obnovu i razvoj vjeruje da Hrvatsku iduće godine čeka oporavak

Europska banka za obnovu i razvoj pripremila je izvještaj o utjecaju pandemije koronavirusa na makroekonomsku situaciju


foto: Vlada RH

Dok većina prognostičara očekuje da će Hrvatska ekonomija ove godine potonuti više od devet posto, Europska banka za obnovu i razvoj vjeruje da će to biti manje: procjenjuje pad BDP-a od sedam posto u ovoj godini i rast od šest posto u 2021. godini, kako piše Jutarnji.hr.

Kako navode u najnovijim Regionalnim ekonomskim perspektivama, ključan faktor poremećaja predstavlja turizam jer će s padom turističkih prihoda učinak prelijevanja biti višestruk, uključujući šok kojeg će izazvati na tržištu rada. U Hrvatskoj je 25 posto zaposlenih na ugovor o radu, a većina njih radi u sektoru turizma. Iako su mjere izolacije značajno smanjile potražnju za uslugama i robom, EBRD očekuje da će pad prodaje investicijskih proizvoda biti manja jer će nakon potresa u Zagrebu biti nužna po obnovi. Značajno će se smanjiti i izvoz robe, osobito imaju u vidu veliku izloženost Italiji koja je snažno pogođena krizom.

-Uz postupno povlačenje restriktivnih mjera od početka svibnja, očekujemo određenu normalizaciju ekonomske aktivnosti u 2020. godine, prema još uvijek na razini ispod ekonomskih potencijala. U 2021. očekujemo brzi oporavak, sa stopom rasta od šest posto - navodi EBRD. Oporavak će, općenito, ovisiti o postupnom relaksiranju domaćih mjera kako bi se obuzdao virus te povratku u normalno stanje tijekom druge polovice godine, kako pše Jutarrnji.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook