Prethodni članak
Sljedeći članak

Razina ozona visoka, nitko ne zna protokol za takve slučajeve ili zna, ali se ne javlja


Ako se po tražilicama traži prizemni ozon, prvo će se naletjeti na rečenicu da u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, dok u velikim koncentracijama može biti smrtonosan


Upozorenje se razina prizemnog ozona povećala inače se odašilje kad je njegova koncentracija 180 mikrograma po kubičnom metru. Ta je koncentracija trenutno na mjernoj stanici Bračak 202,8. Poznato je i da se građani upozoravaju da ne izlaze van zbog opasnosti za zdravlje zbog visoke koncentracije prizemnog ozona. Ne preporučuje se,boravak ni fizička aktivnost na otvorenome. Ako se po tražilicama traži prizemni ozon, prvo će se naletjeti na rečenicu da u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, dok u velikim koncentracijama može biti smrtonosan.

Građani se trebaju skloniti sa sunca te ostati u zatvorenome. Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije, kronične bolesnike i trudnice, osjetljive osobe i one slaba zdravlja. povećani prizemni ozon izaziva: glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve.

Kako smo naišli na taj podatak zvali smo Zavod za javno zdravstvo, gdje se ravnatelj nije javio, glasnogovornike Stožera civilne zaštite i na kraju službu 112 koja je rekla da će istražiti o čemu se radi, ali da nikakvog protokola za takve situacije nema.


Ne treba paničariti, no po onome što nam je poznato, bolje je ostati u kući u zatvorenom. Uostalom, ni temperature zraka na Bračku nije tako malo i iznosi 37,2 Celzijeva stupnja.
Kad se slična stvar dogodila pošle godine u Osijeku, građani su bili upozoreni iz centra 112, Stožera civilne zaštite i Grada da ne izlaze između 10 i 19 sati. Naš savjet je da ipak ostanete u kući dok se ne oglasi netko od mjerodavnih. Činjenica je i da koncentracija u posljednjih sat vremena pada, ali još nije ispod dozvoljene razine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook