Prethodni članak
Sljedeći članak

Raste broj zaražene djece: Ovo su simptomi na koje biste trebali obratiti pažnju i evo kada biste se trebali javiti liječniku

Zbog koronavirusa u Hrvatskoj je dosad preminulo sedmero djece - troje u dobi do devet godina i četvero u dobi od 10 do 19 godina


U petak je u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminuo 11-godišnji dječak zaražen koronavirusom, a rezultati obdukcije još uvijek se čekaju.  Za većinu djece koronavirus je bolest s blagim simptomima, poput temperature, grlobolje i kašlja. Ipak, neki od njih završavaju na liječenju. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu pojasnili su kada djeca zahtijevaju hospitalizaciju.

"Djecu rijetko hospitaliziramo zbog covida. To je zapravo dobro, da se većina djece može opservirati kroz dnevne bolnice, pa čak i redovitim kontrolama kroz nekoliko dana. hospitaliziraju se djeca s najvećim komorbiditetima ili djeca najmalađe životne dobi. Ima i situacija gdje djeca nisu teško bolesna”, kazao je za RTL Danas zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zoran Barušić.

Podaci za Hrvatsku od početka pandemije pokazuju da se fatalan ishod kod djece zbog komplikacija bolesti dogodi u 0,01, odnosno 0,02 posto, ovisno o starosnoj dobi. Od početka pandemije hospitalizirano je 1442 djece. Preminulo ih je sedmero - troje u dobi do devet godina i četvero u dobi od 10 do 19 godina. Posljednji, osmi slučaj je 11-godišnjak koji je preminuo jučer.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović navodi da su, s izuzetkom djeteta preminulog jučer, smrtni ishodi kod djece bili su praćeni teškim kroničnim bolestima. "Samo pokazuje koliko je virus nepredvidiv i da bez obzira što nismo u rizičnoj skupini možemo imati ozbiljnije simptome i zahtijevati ozbiljnije liječenje", kazala je. 

"Kod djece s kojom roditelji dolaze na hitni prijem prisutne su visoke temperature koje se ne mogu skinuti, prolongirana povraćanja, proljevi i djeca se osjećaju slabo i to izaziva zabrinutost kod roditelja", kazao je Barušić.  Liječnici, pak, unatoč tome što djeca uglavnom imaju blažu kliničku sliku, upozoravaju da koronavirus kod djece može uzrokovati virusnu upalu srca, ali i multisistemski upalni sindrom. Ističu da je važno obratiti pozornost na simptome.

"Ako se temperatura teško skida, da i ako se skine dijete se ne ponaša onako uobičajeno, da se javljaju čudni osipi, da ima ubrzan rad srca, da puno kašlje, da je puno proljevastih stolica to su znakovi da se roditelji trebaju javiti liječniku", pojasnila je Iva Hojsak, zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.  Raste i broj covid pozitivne djece. U prva tri tjedna ove godine zaraženo ih je 25.324. "To je značajno više u odnosu na prošlu godinu gdje smo toliko, 25 tisuća, imali u prvih 10 mjeseci. To najbolje pokazuje intenzitet cirkulacije virusa u populaciji posljednjih tjedana", poručila je epidemiologinja Petrović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook