Prethodni članak
Sljedeći članak

Raste broj dolazaka i noćenja, a u planu je i gradnja hotela u Krapini

Odlične brojke ostvarene su u privatnom smještaju i vidljivo je da je Krapini nužno neophodan hotel kao i restoran, kaže gradonačelnik Gregurović.


Iza Turističke zajednice grada Krapine još je jedna godina bogata događanjima. Doček Nove godine, Krapinske špelancije, Noć krapinskog pračovjeka, Ljeto u Krapini, Tjedan kajkavske kulture i Prosinac u Krapini manifestacije su koje krapinska Turistička zajednica organizira svake godine, obogaćuje i nadopunjuje novim sadržajima, a kao suorganizator pojavljuje se u Glumačkom festivalu u Krapini.

Puno novih sadržaja

- Te se manifestacije organiziraju tradicionalno već nekoliko godina, neke od njih i preko pola stoljeća. Manifestacije se mogu podijeliti na one lokalnog, regionalnog i nacionalnog karaktera. Krapinske špelancije i Prosinac u Krapini manifestacije su lokalnog karaktera kojima se uz nastupe gradskih udruga nastoji oteti zaboravu maskiranje i uz njega vezani običaji. Iako su ovo manifestacije lokalnog karaktera, iz godine u godinu građani za njih pokazuju sve veći interes – kaže direktorica TZ Nedjeljka Vodolšak, dodajući da je posebna vrijednost uključivanje mladih, posebno vrtića i škola, u spomenute programe. Doček Nove godine organiziran na glavnom gradskom trgu iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja iz cijele regije, odnosno Krapinsko - zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Noć krapinskog pračovjeka manifestacija je kojom se na edukativno zabavni karakter prikazuje život pračovjeka.

- Ljeto u Krapini obilježile su dvije velike obljetnice, 210 godina od rođenja Ljudevita Gaja i 120 godina otkrića krapinskog pračovjeka u kojem je održan koncert Big banda Hrvatske liječničke komore – kaže direktorica Vodolšak. Najveća krapinska manifestacija, i najposjećenija, je Tjedan kajkavske kulture. - Ove godine koncepcijski je bila napravljena tako da smo imali gradove partnere s kajkavskog govornog područja. Kao top manifestacija u odabiru Hrvatske turističke zajednice bila je prepuna novih sadržaja - novi suvenir festivalski peharček, čokoladarnica s novim gastro suvenirom (čokolada kaj), modna revija inspirirana baštinom kajkavskog kraja, izložba na otvorenom s drvenim igračkama velikih dimenzija, žmah plac na kojem su se mogle pojesti tradicionalne zagorske delicije te niz koncerata i programa - istaknula je Nedjeljka Vodolšak. Godina je zaključena Prosincem u Krapini, u kojem su sudjelovale brojne krapinske udruge i društva.

Brojke rastu

A kako se nadopunjuju i obogaćuju sadržaji manifestacija te ponuda gostima, tako iz godine u godinu raste i broj posjetitelja kao i noćenja. Pozitivni trendovi vidljivi su u broju posjetitelja Muzeja krapinskih neandertalaca, ali i drugim ustanovama na području grada. Svakako je i otvorenje Muzeja oldtimera Presečki pridonijelo povećanom interesu za Krapinu.

- No, ako se pogledaju podaci o broju kreveta i noćenja u posljednjih desetak godina, vidljivi su pozitivni pomaci. 2011. godine Krapina je zabilježila 3484 noćenja u 48 ležajeva, a 2012. g. 4963 noćenja u istom broju ležajeva. 2013. godine došlo je do laganog pada broja noćenja na 4796, no otvaranjem hostela Barrock te godine broj ležajeva povećan je na 66. Možda je to bio određeni signal i drugima da krenu tim putem, no svakako je tome pridonijelo i to što je Grad u proračunu osigurao sredstva kako bi u narednim godinama sufinancirao otvaranje i opremanje novih smještajnih objekata na području grada tako da se u godinama koje su uslijedile vidio pozitivan trend pa je tako 2014. g. na području grada 89 ležajeva u kojima je registrirano 5116 noćenja, u 2015. godini 7406 noćenja u 116 ležajeva, u 2016. zabilježeno je 9299 noćenja u 140 ležajeva, dok je u 2017. godini zabilježeno 10.601 noćenja u 171 ležaju. 2018. godine zabilježeno je 13.825 noćenja u 214 ležajeva, a prošla 2019. godina završena je sa 17.432 noćenja u 235 ležajeva. I iako su trendovi pozitivni te ako bi porast gledali u postocima onda bi mogli reći da je porast značajan, o no što je još uvijek određeni hendikep je to da je navedeno ostvareno u privatnom smještaju i vidljivo je da je Krapini nužno neophodan hotel kao i restoran. Vezano za to određeni investitori su pokazali interes i s njima su obavljeni razgovori te je prošle godine napravljena parcelacija zemljišta koje je u vlasništvu Grada, a nalazi se između parkirališta kod Hušnjakovog i OŠ Augusta Cesarca, a ove ćemo godine napraviti procjenu vrijednosti zemljišta i raspisati natječaj za prodaju u svrhu izgradnje hotela tako da vjerujem kako ćemo kroz godinu – dvije napokon dočekati da se u Krapini počne i s izgradnjom jednog takvog za Krapinu uistinu nužnog i neophodnog objekta – rekao je gradonačelnik Krapine i predsjednik TZ Krapine Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook