Prethodni članak
Sljedeći članak

Raspisani lokalni izbori, održat će se u nedjelju, 16. svibnja

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ti se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Današnje odluke vlade stupaju na snagu sutra, 15. travnja

  • Davorin Visnjic/PIXSELL - Plenković

    Davorin Visnjic/PIXSELL


VLADA je na sjednici u srijedu za nedjelju, 16. svibnja, raspisala lokalne izbore te donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe.

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS-u, odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ti se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Današnje odluke vlade stupaju na snagu sutra, 15. travnja.

"Stupanjem na snagu ovih odluka prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u Gradu Valpovu i Općini Kolan te povjereniku vlade RH imenovanom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice u dijelu ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Orahovice", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela JLS-a te za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, kao i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Visinu naknade utvrđuje vlada svojom odlukom, a isplaćuje se iz proračuna JLS-a u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na izbornu promidžbu.

Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno 1000 do maksimalno 10 tisuća kuna, ovisno o broju stanovnika u JLS-a.

Na izborima za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike pravo na naknadu imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

Isto pravo ostvaruju i kandidati za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana koji se kandidiraju iz reda pripadnika nacionalnih manjina te iz reda pripadnika hrvatskog naroda, naveo je Malenica.

Naknada se raspoređuje među kandidatima, razmjerno dobivenim glasovima te tako za najveći broj dobivenih glasova u prvom izbornom krugu za gradonačelnika Grada Zagreba i njegove zamjenike iznosi 100.000 tisuća kuna, a pet tisuća kuna iznosi u najmanjim JLS-ima, onima do 3000 stanovnika.

Naknada se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe, piše Index.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. NAJAVA RADOVA ZA VEČERAS (05./06. SVIBNJA...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program