Prethodni članak
Sljedeći članak

PSIHOLOZI I ZNANSTVENICI: 'Brojevi zaraženih utječu na psihu ljudi. Treba imati generalne obavijesti'

U jučerašnjem RTL Direktu tema je bila trebaju li se svakodnevno objavljivati brojevi novooboljelih od koronavirusa


U jučerašnjem RTL Direktu tema je bila trebaju li se svakodnevno objavljivati brojevi novooboljelih od koronavirusa. Pitali su nadležne, ali i psihologe i znanstvenike je li to dobra praksa.

Prije u 14h sada u 10 ujutro. Ne možete mu pobjeći. Da i izbjegavate naslovnice i portale, prijatelj će vam na kavi reći koliki je, ili ćete o tome čuti raspravu. Dnevni korona broj uredovno diže i spušta psihu nacije. ''Gledajte čitav svijet je u sličnom problemu i ovo pitanje brine i druge države i puno se o tome zagovara, neki zagovaraju svakodnevno izvještavanje, neki su protiv toga, ali mislim da je izvještavanje putem stožera jedan dobar indikator svima nama'', izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Vijesti.hr.

Drugim riječima, broj 542 možda prisili nekog tko to nije danas namjeravao da ipak nosi masku ili drži distancu, no broj 542 će jednako tako biti psihički teret puno većem broju ljudi.

''Sigurno bi predložila ukidanje dnevnih objava bolje bi bilo da su na tjednoj bazi i da su uklopljene u nekakav smisao, što znači 400, 500, 300, trebamo li dignuti paniku ili povećati mjere, neka nam daju okvir bit će nam svima lakše'', rekla je psihologinja Ana Čerenšek.

Tako ne misle samo psiholozi, već i znanstvenici. ''Moram priznat da taj prijedlog uopće nije loš. Doprinijelo bi mir. Apsolutno ste u pravu'', kazao je znanstvenik Dragan Primorac. ''Samo goli brojevi svaki dan uistinu utječu na kućanstvo na ljude na njihovu psihu i mislim da se to može promijeniti da bi bilo bolje da imamo određena generalnija obavještavanja javnosti'', izjavio je znanstvenik Ivan Đikić, prenosi Vijesti.hr.

I to na način da se izvještava o tjednim trendovima u određenim područjima, smatra Đikić. No drugačiji način objavljivanja od onog kojeg imamo sad – nećemo tako brzo vidjeti. ''Brojanje je posao epidemiologa. To je jedan pokazatelj koji je međunarodno dogovoren, dakle svi prate broj novooboljelih'', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Odnosno, dok je epidemije bit će i brojanja, svakodnevnog.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook