Prethodni članak
Sljedeći članak

Prva izmjena proračuna i mjere za pomoć poduzetnicima u Mariji Bistrici

25. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica održana putem elektroničke pošte


U četvrtak je održana 25. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica i to putem elektroničke pošte, a odazvalo se 10 vijećnika. Oni su sa 8 glasova za i 2 suzdržana prihvatili Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu, kao i pripadajuće mu izvršene planove i programe, s tim da je Odluka o izvršenju socijalnog programa Općine Marija Bistrica za 2019. godinu prihvaćena sa 9 glasova i 1 suzdržanim.

Prihvaćen je i Izvještaj o danim jamstvima i izdacima po jamstvima, a odnosi se na jamstva za kredite Zagorskom vodovodu, Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi i Općinskom poduzeću "Lijepa Bistrica" , zatim Izvještaj o korištenju proračunske zalihe kao i Izvještaj o zaduživanju na domaćem i stranom tržištu novca i kapitala. Naime, Općina je krajem prošle godine podigla kredit po povoljnim uvjetima, kako bi osigurala vlastitu komponentu u EU projektu izgradnje vrtića. Na dnevnom redu bile su još i odluke: o izvršenju Programa utroška boravišne pristojbe u 2019. godini, o izvršenju Programa utroška sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada za 2019. god., o izvršenju Programa utroška sredstava od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo za 2019. god. i o raspodjeli rezultata poslovanja u 2019. godini. Sve su one također prihvaćene uz 2 suzdržana glasa.

Prvom izmjenom proračun nešto smanjen

Općinsko vijeće donijelo je i Prvu izmjenu i dopunu Proračuna Općine Marija Bistrica za 2020. godinu, zajedno sa svim pripadajućim programima. U općem djelu Proračuna umanjili su se prihodi i primici u iznosu 1.710.311,42 kn te su u istom iznosu umanjeni rashodi i izdaci. Na prihodovnoj strani umanjeni su prihodi od poreza za 82.186,20 kn, prihodi od imovine i prihodi po posebnim propisima za 153.916,36 kn, pomoći unutar općeg proračuna za 1.994.133,86 kn, pomoći iz EU za 3.470.075,00 kn i prihodi od prodaje nefinancijske imovine za 10.000,00 kn. Povećani su namjenski primici od zaduživanja za 4.000.000,00 kn, a isti se odnosi na kreditno zaduženje za rekonstrukciju i proširenje groblja u Mariji Bistrici, za komponentu Općine. Umanjenje navedenih prihoda je isključivo iz razloga što planirani prihodi, prema procjenama i podacima koje posjeduju u Općini, neće biti realizirani u planiranom vremenu a vezano uz prihode umanjeni su i rashodi koji su se planirali realizirati iz navedenih prihoda. Ukupni proračun je tako sa 48.479.108,50 kn smanjen na 46.768.797,08 kn. Vezano uz spomenuto kreditno zaduživanje donijeta je i odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju Općine Marija Bistrica u iznosu od 7.000.000,00 kuna, za realizaciju kapitalnog projekta Rekonstrukcija i proširenje groblja u Mariji Bistrici s pomoćnom zgradom i novom mrtvačnicom. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 1,45% godišnje.

Mjere za ublažavanje šteta izazvanih korona krizom

Također, Vijećnici su donijeli i neke odluke vezane uz korona krizu. Tako je prihvaćena Odluka o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi. Odredbe ove Odluke o naplati komunalne naknade ne primjenjuju se za razdoblje kada obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, temeljem općeg akta o zabrani odnosno obustavi obavljanja djelatnosti donesenog na razini Republike Hrvatske, nisu obavljali svoju djelatnost. Usklađenje i konačni obračun iznosa komunalne naknade izvršit će se do kraja tekuće godine na temelju Zahtjeva obveznika plaćanja komunalne naknade predanog najkasnije do 30. studenoga tekuće godine. U Odluci pak o porezima Općine Marija Bistrica dodan je dio da se Odluka ne primjenjuje za razdoblje kada obveznici plaćanja poreza na potrošnju, temeljem općeg akta o zabrani odnosno obustavi obavljanja djelatnosti donesenog na razini Republike Hrvatske, nisu obavljali svoju djelatnost, ukoliko razdoblje neobavljanja poslovne djelatnosti obuhvaća cijeli kalendarski mjesec. Također izglasana je i Odluka o izmjeni Odluke o davanju u zakup poslovnih prostora, koja oslobađa plaćanje zakupnicima u vrijeme kada nisu mogli raditi. I na kraju dnevnog reda donijeta je Odluka o davanju suglasnosti na povjeravanje Reciklažnog dvorišta, kojom Općina daje suglasnost da se poslovi upravljanja reciklažnim dvorištem, bez naknade, povjere trgovačkom društvu Lijepa Bistrica d.o.o., Marija Bistrica, koje na području općine Marija Bistrica obavlja poslove vezane uz gospodarenje otpadom.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A1 između čvora BRINJE i tunela BRINJE u smjeru Dubrovnika zbog prometne nesreće vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h jednim trakom. Zbog pojačanog, povremeno gustog prometa moguće su poteškoće, zastoji i vožnja u koloni na grad...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program