Prethodni članak
Sljedeći članak

PROVEDENA POLICIJSKA AKCIJA: Uhićena petorka osumnjičena za provale u bankomate

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije


foto arhiva

 

Predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske i Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije na danas održanoj konferenciji za medije prezentirali su rezultate složenog kriminalističkog istraživanja nad grupom počinitelja osumnjičenih za kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate. Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju kojeg su nositelji bili policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s Policijskim upravama zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Uvodno je Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije kazao da je realizacija kriminalističkog istraživanja započela tijekom jučerašnjeg dana. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, a u počinjenju su iskazivali izuzetnu organiziranost, kako u pripremnim radnjama tako i prilikom uništavanja dokaza nakon počinjenja kaznenih djela.

Također, razriješena su i istovrsna kaznena djela počinjena tijekom prošle i ove godine na području Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske. Počinitelji su u bankomate provaljivali na način da su uporabom plinske smjese izazvali eksploziju, a zatim iz oštećenih bankomata otuđili kazete s novcem. Kod počinjenje kaznenih djela koristili su prethodno otuđena osobna vozila marki Volkswagen, Seat, Škoda i Audi, a u jednom slučaju su na vozilo postavili nepripadajuće registracijske pločice.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljene je veći broj pretraga doma i vozila u vlasništvu ili na korištenju osumnjičenih na području ove Policijske uprave te na području Policijskih uprava zagrebačke i krapinsko-zagorske, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela. Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno djelo krivotvorenja isprava. Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja. Svi sudionici konferencije za medije pohvali su rad policijskih službenika više policijskih uprava i dobru suradnju te zahvalili građanima, tvrtkama i institucijama na kvalitetnoj i pravodobnoj suradnji koja je doprinijela uspješnom provođenju kriminalističkog istraživanja i uhićenju počinitelja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook