Prethodni članak
Sljedeći članak

Prosječna plaća u Hrvatskoj – gdje je najviša, gdje najniža?

Realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije


Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj ove godine iznosila je 7576 kuna, što je nominalno niže za 1.8, a realno za 2.2 posto u odnosu na lipanj, dok je prema lanjskom srpnju nominalno viša za 7.5, a realno niža za 4.3 posto, piše index.hr

Realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. Potrošačke cijene u srpnju bile su 12.3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a ista stopa inflacije zabilježena je i u kolovozu. Medijalna neto plaća za srpanj 2022. iznosila je 6451 kunu, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Najviša prosječna plaća za srpanj isplaćena je u zračnom prijevozu, 12.202 kune, a najniža u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, 4986 kuna.

Evo kolika je satnica

Za razdoblje od siječnja do srpnja ove godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama iznosila je 7569 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 6.9, a realno niže za 2.1 posto. U srpnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na lipanj manje za 4.6 posto.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti Vodeni prijevoz (177), a najmanji u djelatnostima usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika i socijalnoj skrbi bez smještaja (153).

Prosječna mjesečna isplaćena neto satnica za srpanj iznosila je 44.18 kuna, što je u odnosu na lipanj više za 2.2, a u odnosu na sedmi mjesec prošle godine više za 12.1 posto, piše index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook