Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun Općine Zlatar Bistrica 'težak' je 23 milijuna kuna, najviše do sada

Proračun je realan, a njime se u ovoj godini podržava daljnji nastavak gradnje i potpuni završetak školske sportske dvorane, što je najkapitalniji projekt za našu općinu, kaže načelnik Miholić


Ovogodišnji proračun Općine Zlatar Bistrica, kojeg je na posljednjoj sjednici donijelo Općinsko vijeće Zlatar Bistrice, iznosi 23 milijuna kuna, a kako kaže načelnik Žarko Miholić, jedan je od najvećih proračuna Općine do sada. – Proračun je realan, a njime se u ovoj godini podržava daljnji nastavak gradnje, financiranje i potpuni završetak školske sportske dvorane, što je najkapitalniji projekt za našu općinu. Proračun podržava i završetak dogradnje dječjeg vrtića, za što je rok travanj ove godine. Važno je reći da smo za 500 tisuća kuna podigli izdvajanja za dječji vrtić, što podrazumijeva novo dodatno zapošljavanje. Osim 2 odgajateljice, bit će zaposlen i psiholog, a financira se i dalje logoped. Kada ćemo dobiti dodatni prostor, idemo i na uvođenje produženog rada vrtića u okviru 10 – satnog programa. U pripremi su ankete za roditelje – istaknuo je načelnik Žarko Miholić.

Odmah početkom godine bit će raspisan i postupak javne nabave za energetsku obnovu zgrade općine. – Prošli smo na natječaju i dobili gotovo 1,7 milijuna kuna. Investicija je teška gotovo 2 milijuna kuna, ima rok za završetak 2021. godine i dio koji mi moramo dati, više od 50 posto sredstava, dobili smo na drugom natječaju za sufinanciranje vlastitog udjela tako da će naš udjel biti minimalan na tom dijelu – napomenuo je Miholić. Načelnik dodaje da proračun za 2020. godinu podržava kompletan razvojni program, vezan uz daljnji razvoj centra općine Zlatar Bistrica. – Riječ je o tri prometniceza koje su pripremljeni projekti koji će biti aplicirani onog trena kada se otvore natječaji za dobivanje dijela sredstava. Govorimo o prometnici za koju već imamo građevinsku dozvolu u okviru formiranja centra općine, to je Kranjčevićeva ulica s Ulicom Gornje Brestovečkom, znači nastavak koji izvodi iz Ulice hrvatskih branitelja koju smo otvorili i spij županijske ceste prema spoju s granicom s Gradom Zlatarom. Tu su još dvije ulice koje su u planu, a to je Selska ulica koja spaja županijsku i državnu cestu te asfaltiranje i uređenje ceste u Lovrečanu, dio vezan uz državnu cestu koja ide prema Šamcima. Tako bismo stvorili uvjete za daljnji razvoj centra, smanjili na minimum postojeći makadam i podigli standard mještana, a za sve to osigurali smo u proračunu inicijalna sredstva – kaže načelnik.

Ovogodišnji proračun podržava i zamjenu javne rasvjete energetski učinkovitom, što će smanjiti troškove te povećati sigurnost u pojedinim naseljima. Važno je, napominje Miholić, da proračun osigurava cjelokupni scijalni program kao i od sada. - Govorimo o besplatnom prijevozu učenika, udžbenicima, radnom materijalu, svim pogodnostima za učenike i djecu koje smo imali i do sada. Ponekad treba biti virtuoz da bi se sve to ostvarilo, a vidjet ćemo što će donijeti ove porezne reforme. One na neki način pojedinim mješatnima koji ulaze u pojedine kategorije donose pogodnosti, ali sve to dolazi na teret općina, gradova i županija. No, mi smo se osigurali, postoji pričuva i mogućnost kasnijeg rebalansa, pa li niti jedan od projekata neće doći u pitanje – zaključuje načelnik Žarko Miholić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook