Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ne navijamo ni za jednoga dimnjačara, nas samo zanima cijena, koja je sada prevelika!

Stanari jedne višestambene zgrade u Oroslavju pobunili se protiv visokih cijena dimnjačarskih usluga


Stanari višestambenih zgrada u Oroslavju pobunili su se protiv velikih računa dimnjačarskih usluga zbog novih cijena koje je novi koncesionar dao Gradu. Naime, umjesto 750 kuna, koliko su do sada plaćali cijenu čišćenja 11 dimnjaka u jednoj od zgrada u centru Oroslavja sada su morali platiti za istu uslugu 2138 kuna. – Nije nas ni obavijestil da dolazi, kaj bi trebal par dana prije. Ne znam dal je bil pol vure u zgradi, za 11 dimnjaka tolke novce zel, a ni lojtre nije imel, niti prave opreme niti alata, jer tu nisu dimnjaki na drva, plinski su. To je pljačka. A kaj mi sad moremo? Jedino platiti – požalio nam je Branko Kokolić, predstavnik stanara u zgradi.

'Nemamo izbora - platiti moramo'

S tim se računima javio u Grad Oroslavje, kojem dimnjačarstvo Leuštek plaća koncesiju. – Rekli su mi da moramo platiti. Očito je da Grad, kad je daval koncesiju, nije gledel cjenik. Ja ne navijam ni za jednoga dimnjačara ni za drugoga, mene samo zanima cijena, koja sada nije u interesu građana. Platili smo 2138 kuna sad, a došel bu još jemput! – ogorčen je Kokolić. Stanar iste zgrade Branko Sučević, ujedno i član komisije za provođenje investicija u zgrade, kaže kako se u njegovom stanu koji je u prizemlju, dimnjačar niti nije pojavio da kontrolira završetak dimnjaka, čime se dovodi u pitanje uopće sigurnost građana. Istaknuo je i da su provjerili cijene dimnjačarskih usluga istoga dimnjačara u okolnim mjestima, tamo su cijene, kaže, niže.

'Morat ćemo dizati pričuvu'

- Potpuno je suludo to što radi Grad Oroslavje. Cijene su sada pet puta više nego prije, što se vidi iz cjenika prijašenjeg dimnjačara i sadašnjeg. To je opterećenje ne samo za suvlasnike višestambenih zgrada, nego i općenito za građane. S time da su suvlasnici u zgradama u gorem položaju, jer ne mogu odbiti čišćenje, obzirom da su zakonski propisi održavanja i čišćenja dimnjaka za zgrade rigorozniji – rekao je Dragutin Sojč iz Chris interijera koji upravljaju oroslavskim zgradama. Komentirao je i cjenik koji su u Gradu dobili, a kojega je novi koncesionar priložio. – Ovo je sramotan ugovor i cjenik napisan rukom. Isto tako je suludo da se pregled dimnjaka (u zgradama su to uglavnom plinski dimnjaci), plaća po istoj cijeni kao i čišćenje dimnjaka na kruta goriva – rekao je Sojč. Napomenuo je da su u višestambenim zgradama uglavnom staračka domaćinstva koja će ovo jako opteretiti. – Ako se to tako nastavi, bit ćemo prisiljeni dići cijenu pričuve, a to će jako opteretiti stanare – zaključio je.

Jedini na natječaju

Komentar vezano na temu tražili smo i iz Grada Oroslavja. – Grad je nakon isteka koncesije morao raspisati sredinom ove godine novi natječaj, a gdje je sve uvjete natječaja za obavljanjem dimnjačarskih usluga zadovoljio jedino sadašnji koncesionar. Zatražili smo od upravitelja stambenih zgrada da nam dostave račune temeljem ispostavljenih dimnjačarskih usluga prethodnog koncesionara kako bi mogli utvrditi navedene navode i usporediti ih sa sadašnjim cijenama, jer naime, prema službenim cjenicima u gradu vidljivo je da su nove cijene čak i manje, a što se cijena ukupnih usluga tiče i one su manje nego u nekim okolnim gradovima i općinama – rekao je gradonačelnik Emil Gredičak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook