Prethodni članak
Sljedeći članak

OŠ Antuna Mihanovića Klanjec ove je godine po prvi put korisnik Erasmus + KA1 programa

Klanječki učitelji i stručni suradnici osmislili su odličan program prigodno nazvan „Uz granicu bez granica“


Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije za društvene djelatnosti Jasna Petek i pročelnica upravnog odjela nadležnog za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec primile su u petak, 3. siječnja  ravnateljicu Osnovne škola Antuna Mihanovića Klanjec Melitu Ulama, koja je od 21. do 27. rujna 2019. godine sudjelovala na Erasmus+mobilnosti. Strukturirani tečaj „School leadership and management“ održanoj u The City of Bath u Ujedinjenom Kraljevstvu u organizaciji Merganser Consulting LTD.

Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec ove je godine po prvi put korisnik Erasmus + KA1 programa. Za njihov projektni prijedlog odobreno im je 15.450,00 EUR i planirano je sedam mobilnosti. Klanječki učitelji i stručni suradnici osmislili su odličan program prigodno nazvan „Uz granicu bez granica“. Premda su mala škola, smještena uz granicu sa Slovenijom, smatraju da mogu bolje, da njihovi učenici zaslužuju bolje te su osmislili program usavršavanja koji će učenicima, učiteljima i klanječkoj školi biti novi vjetar u leđa u obrazovanju i odgoju. Svijet se mijenja velikom brzinom pa se i učitelji moraju brže prilagođavati zahtjevima novih generacija, usvajati nove vještine i metode rada, stalno učiti i usavršavati se.

Ravnateljica klanječke škole je usporedila engleski obrazovni sustav s hrvatskim. Davatelji usluga odlično su organizirali planirane aktivnosti i unaprijed dogovorene sadržaje. Tijekom svog boravka upoznala je engleski obrazovni sustav, susrela se s nekoliko inspirativnih ravnatelja, posjetila osnovne i srednje škole, prisustvovala nastavi i planiranju nastavnog procesa, upoznala njihov sistem vrednovanje znanja učenika te vrednovanje i uspoređivanje uspješnosti škola. Iznenadila se što su, suprotno uvriježenom mišljenju, većina engleskih škola državne. Posebno zanimljivom ističe autonomiju i različitost škola i njihovih kurikuluma, način zapošljavanja učitelja i djelatnika škole, hijerarhiju učitelja te radno vrijeme. Dodane vrijednosti ove mobilnosti su upoznavanje engleske kulture i civilizacije i kulturno-povijesnih znamenitosti te usavršavanje engleskog jezika ravnateljice koja je i sama učiteljica engleskog jezika. Svoj boravak u Engleskoj ravnateljica je iskoristila i kako bi klanječku školu i Krapinsko-zagorsku županiju predstavila kolegama u Engleskoj i drugim sudionicima tečaja, kolegama iz europskih zemalja te uspostavila kontakte za buduće suradnje.

Ovakav način usavršavanja ima brojne prednosti, omogućava profesionalni i osobni rast odgojno-obrazovnih djelatnika, razmjenu iskustava i ideja, unaprjeđenje kvalitete škole i multikulturalnosti te preporuča svim školama prijavu na Erasmus+ programe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook