Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun KZŽ za 2024. bit će manji za 43 milijuna kuna u odnosu na 2023.


Najvažnija stavka današnje sjednice Županijske skupštine KZŽ bila je donošenje proračuna za 2024. godinu. On iznosi nešto više od 197 milijuna eura, a iznos se odnosi na prihode te rashode Krapinsko-zagorske županije i njezinih proračunskih korisnika. Proračun Krapinsko-zagorske županije za iduću godinu bez sredstava proračunskih korisnika iznosi 61,7 milijuna eura.

To je smanjenje za gotovo 43 milijuna eura ili manje za 41% u odnosu na II. Izmjene i dopune proračuna Krapinsko - zagorske županije za 2023. godinu kada su oni bili gotovo 104,7 milijuna, a kako je pojašnjeno na sjednici, smanjenje se odnosi uglavnom na decentralizirana sredstva koja su do sada bila namijenjena za funkcioniranje OB Zabok. Kako od prvog dana iduće godine upravljačka prava prelaze na državu, tih sredstava više nema u proračunu.

-Proračun je društveno odgovoran, nije predizborni, to se vidi u svakoj stavci, on je razvojan jer osigurava kontinuitet nastavka svih investicija koje smo započeli i onih koje projektiramo, i ono što je izuzetno bitno – vodili smo brigu o svakom segmentu društva, od gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, civilnog društva, naših hitnih službi, vatrogasaca, sportske zajednice, vodeći brigu o tome da taj proračun bude ostvariv. To je vrlo velika kvaliteta ovog proračuna – naglasio je župan Željko Kolar te pobrojao najvažnije projekte u idućoj godini.

- Najveći trud i vrijeme bit će uloženo u projektiranje prelaska 18 škola u jednosmjensku ili cjelodnevnu nastavu. Nakon idejnih rješenja koje smo napravili za sve škole, čekamo suglasnost od nadležnih ministarstava, nakon toga raspisivanje natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta. Tu će biti početak gradnje Centra za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama u Krapinskim Toplicama, završit ćemo područnu školu u Putkovcu, sportsku dvoranu u Zaboku, bit će gotova projektna dokumentacija za Astro - centar u Hrašćini. Kroz ŽUC smo osigrali nastavak kontinuiteta modernizacija županijskih cesta. Tu je završetak Sigurne kuće koja će biti useljiva između Božića i Nove Godine, završetak škole u Lazu, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Izdana je građevinska dozvola za gradnju novog Centra za hitnu medicinu u Krapini, tu su i Stubičke Toplice koje smo prijavili na natječaj Ministarstva turizma, prošli smo administrativnu provjeru i čekamo odluku o financiranju, to je investicija od 17 milijuna eura. Prelazimo na cjelovitu obnovu dvorca Stubički Golubovec kroz natječaj Ministarstva kulture, a kroz ITU mehanizam Grada Zagreba, gdje smo osigurali 7 milijuna eura, ćemo graditi pomoćni objekt, očekujemo da će to biti gotovo do 6. mjeseca 2025. godine, a kroz natječaj Ministarstva kulture, Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, isfinancirat ćemo samo opremanje centra – nabrojio je župan.

Istaknuo je da će se inzistrirati na Centru zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama. - To je nacionalni projekt, nema ni jednog razloga zašto to Vlada ne bi podržala. Tu je i otvaranje onkološkog centra u Zaboku, američka investicija, kao najvećeg onkološkog centra u svijetu, najveća investicija u zdravstvu u Hrvatskoj. Radove ćemo otvoriti u prosincu, i ti radovi će biti gotovi do kraja 2024. godine. Bit će vrlo dinamična godina, prožeta novim projektima koji će poboljšati uvjete rada i života na području KZŽ, a da ne govorim o Invest in Zagorje, paltformi za privalečnje stranih investicija i vjerujem da će se investicije u privatnom sektoru, a najavljene su od najvećih naših tvrtki, realizirati – zaključio je Kolar.

U ime oporbe odnosno kluba vijećnika HDZ – a, proračun je komentirao Zoran Gregurović. - Naravno da ne smije kritizirati baš sve, ima puno jako dobrih stvari u proračunu, no međutim, generalno, s naše strane vidi se da se praktički najveći do investicija koje se pripremaju, financiraju kroz sredstva ministarstava, EU fondova i slično. Unutar samog proračuna, što se tiče samih prihoda, sigurno bismo neke stvari drugačije preraspodijelili, možda malo manje promocija i slično, a više za neke konrektne stvari. Zato smo rekli da proračun izgleda kao bolnička juhica, bez okusa i mirisa, onda dođe malo povrća i mesa kada se dobe određena sredstva iz fondova i drugih natječaja – rekao je Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook