Prethodni članak
Sljedeći članak

'Pronalitetna politika i dalje prioritet Grada Pregrade'

Grad Pregrada u proteklih je 10 godina uložio 3 milijuna kuna u rekonstrukciju gradskog dječjeg vrtića


S ciljem pomoći građankama i građanima u lakšem prevladavanju posljedica nastalih zbog epidemije koronavirusa, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj donio je odluku da se roditelji čija djeca nisu koristila usluge Dječjeg vrtića „Naša radost“ od 11. do 29. svibnja sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uslijed epidemije COVID-19 oslobađaju 50 posto učešća. Također, Grad je ujedno oslobodio roditelje plaćanja učešća za vrijeme privremene obustave rada dječjeg vrtića, a isto se odnosi i na roditelje s područja Grada Pregrade čija djeca borave u vrtićima u drugim jedinicama lokalne samouprave, a Grad im sufinancira dio troškova boravka u tim vrtićima. Gledajući po godinama, ekonomska cijena vrtića u 2014. godini iznosila je 1.600 kn dok je 2020. godine ta cijena iznosi 1.944 kuna. No, bez obzira na povećanje ekonomske cijene, roditeljsko učešće za prvo dijete nije se mijenjalo tijekom šest godina, odnosno roditelji kontinuirano plaćaju cijenu vrtića u iznosu od 800 kuna.

Sufinanciranje

Sufinanciranje Grada Pregrade u 2020. godini iznosi 1.920 kuna, što je povećanje od 41,95 posto u odnosu na 2014. godinu. Grad Pregrada u proteklih je 10 godina uložio 3 milijuna kuna u rekonstrukciju gradskog dječjeg vrtića, što je rezultiralo povećanjem broja upisane djece te zaposlenjem novih odgojitelja i odgojiteljica, a sve u cilju stvaranja što kvalitetnijih uvjeta življenja. Tako vrtić trenutno broji 148 djece raspoređenih u sedam grupa te 16 zaposlenih odgajatelja i odgajateljica. Sve grupe imaju po dvije 2 odgajatelja/ice, dok je godinama jedna grupa imala 1,5 odgajatelja, što poboljšava pedagoški standard rada u vrtiću. Tijekom godina vrtić je dograđen, zamijenjena je stolarija i napravljena fasadna ovojnica, izvršena rekonstrukcija krovišta, kao i kotlovnice i vanjskog kanalizacijskog sustava – rekao je Vešligaj. Od 2020. godine domar koji je zaposlen u Gradu Pregradi, jednom tjedno obavlja poslove u vrtiću čime je riješen dugogodišnji problem tehničkog osoblja, a zaposleni su i jedna edukacijska rehabilitatorica i jedan zdravstveni voditelj na 14 sati tjedno, kao i jedna pomagačica za dijete s teškoćama, čime se značajno utjecalo na kvalitetu rada, kao i na socijalnu inkluziju.

Novi programi

- Podizanjem standarda u našem vrtiću pomažemo ne samo djeci da imaju ljepše djetinjstvo, već i roditeljima da djeca dobe kvalitetnu skrb dok su oni radnom mjestu, ali i zaposlenicima vrtića da rade u što boljim uvjetima - istaknuo je gradonačelnik Marko. U vrtiću je uređena senzorna soba namijenjena provođenju aktivnosti za svu djecu, a naročito za djecu s razvojnim odstupanjima. Radno vrijeme vrtića je usklađeno te traje u prijepodnevnom primarnom programu od 5:30 do 16 sati i u poslijepodnevnom primarnom programu od 10 do 20 sati. Uvedena su i tri nova kraća programa: program ranog učenja engleskog jezika, glazbena igraonica te opća igraonica s pojačanim digitalnim kompetencijam.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook