Prethodni članak
Sljedeći članak

PROMJENE OD PROLJEĆA: Plaćat ćemo i lagane plastične vrećice, no za jednu ambalažu uvodi se povrat naknade


Lagane plastične vrećice koje su hrvatski potrošači dosad dobivali za voće i povrće od proljeća sljedeće godine više neće biti besplatne. Još je jedan novitet, a to je da će se povratna naknada od sedam centi plaćati za sve tetrapake i bočice manje od 2 decilitra, piše tportal.

Ove su izmjene Jutarnjem listu potvrdili u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje je u javnu raspravu uputilo novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Od proljeća iduće godine, građani će morati platiti lagane plastične vrećice koje su dosad dobivali besplatno u trgovinama, pekarnicama, mesnicama, ribarnicama, na tržnicama i na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, a u koje se trebala stavljati isključivo industrijski nezapakirana hrana, piše tportal.

U ministarstvu su shvatili da je korištenje tih najtanjih, prozirnih vrećica postalo više pravilo nego iznimka, te da od tih vrećica nastaje puno više otpada, a plaćanjem tih vrećica žele potaknuti upotrebu debljih vrećica koje se mogu koristiti više puta, kao i papirnatih i platnenih vrećica.

Promjene dolaze i u sektor povratne ambalaže. Za godinu dana, odnosno od 1. siječnja 2024. građani će moći dobiti i povratnu naknadu za tetrapake te bočice zapremnine manje od dva decilitra, kao i plastičnu ambalažu koja nije od PET-a, odnosno onu koja ima deblju, HDPE plastiku. To znači da će se povratna naknada naplaćivati i za mlijeko u tetrapaku, ali i za male bočice žestokog alkoholnog pića, kolokvijalno nazvane 'bombice', javlja tportal.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook