Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKT SENIOR Fortuna: Tražit ćemo da Sabor donese Deklaraciju o pravima umirovljenika

U Oroslavju se održava regionalna konferencija projekta Senior 2030 - Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj.


U Hotelu Zagi u Oroslavju danas se održava regionalna konferencija projekta Senior 2030 - Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj.

Kako je pojasnila Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, radi se o jednoj od pet konferencija koje se trebaju održati do kraja studenog. Riječ je o projektu Matice umirovljenika Hrvatske za koji su dobivena europska sredstva, a traje tri godine. Matica umirovljenika na projektu ima partnere, među kojima je i 7 županija, pa tako i Krapinsko – zagorska županija.

- U te tri godine ćemo iznjedriti 4 znanstvena rada, 3 stručna rada i puno podataka koje ćemo imati na temelju do sada učinjenog, a to su fokus grupe, okrugli stolovi i veliko istraživanje, čije ćemo rezultate danas prezentirati. Istraživanje je napravljeno na uzorku od 800 umirovljenika na razini Hrvatske – kaže Fortuna.
Istraživanje se odnosi na prevenciju siromaštva, mirovinsku reformu, na robe i usluge koje su potrebne umirovljenicima, digitalnu revoluciju, sve ono što je potrebno umirovljenicima. - Ovaj je projekt bitan za umirovljenike cijele Hrvatske zato što je to prvi puta da ćemo imati znanstvene i stručne radove koje ćemo prezentirati na dvije velike konferencije na koje ćemo pozvati našu Vladu i ministre. Nakon toga, nadamo se da se više niti jedna odluka, zakon, propisili pravo neće donositi kako netko misli da treba, već na temelju tih naših istraživanja, znanstvenih i stručnih radova, a to bi bio veliki iskorak. Na kraju konferencije tražit ćemo da u Saboru bude donijeta Deklaracija o pravima umirovljenika – istaknula je Fortuna.

Dodala je da su umirovljenici uvijek živjeli teško, a danas žive jako teško. - Umirovljenici su u najtežem položaju. Cijeli su svoj radni vijek radili i izdvajali kroz doprinos i sada kada bi trebali živjeti koliko – toliko dobro od tog svoga rada, oni žive, većina njih, u liniji siromaštva. Prosječna mirovina narasla na 3250 kuna, ali to je u današnje vrijeme jako malo. Kroz Nacionalno vijeće Vlade RH mi smo imali 3 puta dodatak - covid dodatak, inflacijski dodatak, energetski dodatak, ali to je jednokratno. To je dobro, ali nedostatno za normalan život. Mi ćemo i dalje tražiti povećanje usklađivanja mirovina i 10 posto povećanja mirovina, i opet ne bude previše – zaključila je Fortuna.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da Krapinsko – zagorska županija gradi suradnički odnos s umirovljenicima i svim ljudima treće životne dobi. – Mi kroz proračun osiguravamo već niz godina oko 400 tisuća kuna namijenih Matici umirovljenika kroz koju se distribuiraju ta sredstva ostalim udrugama umirovljenika. Važno je da su nam upravo osobe treće životne dobi važni suradnici u kreiranju socijalnih politika i usluga na području županije, suradnici u brojnim povjerenstvima i stručnim timovima, jer, zasigurno, kreiranje nekih politika na području KZŽ nezamislivo je bez sinergije mladih ljudi s jedne strane, a druge umirovljenika i nas koji smo u nekoj radnoj dobi. Upravo zadovoljanje potreba djece, mladih, starih, osoba srednje životne dobi predstavlja cjelovitu sliku KZŽ na koji način bi trebalo kreirati politike da svi segmenti društva budu zadovoljeni – napomenula je Petek.

Na pitanje kako regionalna samouprava može pomoći umirovljenicima, odgovorila je da se uvijek može pokrenuti neka inicijativa prema nacionalnoj razini. – Također, možemo i one manje potrebe razmatrati na lokalnoj i regionalnoj razini, poput pitanja prijevoza, zdravstvene zaštite, dostupnosti nekih usluga, onih stvari koje znače život ljudima, a koje mi u općinama, gradovima, županiji, na neki način možemo riješiti i zadovoljiti – kaže zamjenica župana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook