Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminuo čuveni Mladen Šutej!


U ponedjeljak je u Zagrebu u 78. godini života preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga, dokumentarnih serijala i čovjek koji je Hrvatima i stanovnicima bivše države otkrivao ljepotu, tajanstvenost i dramu plovidbe dalekim morima i oceanima, objavio je portal More.

Šutej je bio prvi Hrvat koji je sam u jedrilici preplovio Atlantik te je dva puta obišao Rt Horn.

1982. godine došao je u posjed desetmetarske jedrilice HI 3 s kojom je htio preploviti Atlantik, s prijateljem Ozrenom Bakračem. No, Bakrač je u posljednji tren bio spriječen pa je Šutej odlučio sam krenuti.

Nekoliko godina kasnije zajedno s Bakračem oplovio je čitav svijet – najprije Atlantik, potom Tihi i Indijski ocean te se kroz Crveno more vratio kući. Usput su osvojili Rt Horn postavši prvi hrvatski jedriličari kojima je to uspjelo, piše portal More.

“Ranih devedesetih godina Mladen utemeljuje Hrvatski oceanski jedriličarski klub i u vrlo teškim, ratnim okolnostima uspijeva sagraditi Hrvatsku Čigru, s kojom se 1994. godine s posadom sljedbenika uputio u ekspedicijske plovidbe rubovima svijeta od Arktika do Atlantika, koje su trajale punih trideset sedam mjeseci. Osam godina potom ponovo se s Čigrom zaputio na plovidbu oko svijeta, ovaj put promotivniju i manje napornu, podijeljenu na 25 etapa na kojoj mu se u različitim fazama pridružilo gotovo dvije stotine jedriličara. O svojim plovidbama objavio je šest knjiga. Mnoge od njih bile su bestseleri među nautičarima”, opisuju ga na portalu More.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook