Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar i načelnica Jembrih na uručivanju vrijednog Ugovora od Plenkovića


U Zagrebu je u ponedjeljak održano potpisivanje i dodjela ugovora u sklopu Poziva „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe“.

Na uručivanju su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih. Naime, centar za starije osobe će se g raditi upravo na području općine Lobor za što je osigurano 6,1 milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Centar za starije osobe nuditi smještaj za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka za troje korisnika, pružanje psihosocijalne podrške za 55 korisnika, pomoć u kući za 127 korisnika te privremeni smještaj prema potrebi. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo odlična vijest za starije ljude s područja Krapinsko-zagorske županije te podsjetio kako je Županija obavezni partner, dok će je nositelj projekta Općina Lobor. „Centar će pružati mogućnost cjelodnevnog i poludnevnog boravka, psihosocijalne pomoći i pomoći u kući. S obzirom na velike i duge liste čekanja za prijem u domove za starije osobe na području Krapinsko-zagorske županije to će sigurno biti jedan veliki iskorak i dodatna ponuda s jedne strane, a s druge strane ćemo se organizirati da će prilikom upisa prednost imati lošijeg imovinskog stanja“ – poručio je nakon svečanosti župan Kolar.

Jembrih je naglasila kako je ovo projekt od velike važnosti, ne samo za Općinu Lobor, već i Krapinsko-zagorsku županiju, budući da će se za gotovo stotinjak mještana starije živote dobi osigurati adekvatan smještaj i skrb. Na području općine Lobor, kao i na području susjednih općina i gradova, trenutno ne postoji nijedan pružatelj socijalnih usluga za starije osobe, a nedostatak smještajnih kapaciteta vidljiv je i na razini županije. Izgradnjom Centra za starije osobe Lobor u dobrom dijelu riješit će se upravo spomenuti problem.

- Na veliko zadovoljstvo osoba starije životne dobi na našem području pokazali smo i dokazali da, iako smo mala općina, možemo pripremiti ovako veliki i važan projekt te biti najbolji u odnosu na konkurenciju, te u konačnici, dobiti sredstva za njegovu realizaciju. Osim što rješavamo problem smještaja za veliki broj naših sumještana starije životne dobi, nije zanemariva ni činjenica da se radi o velikoj investiciji te ustanovi koja će otvoriti nova radna mjesta - zaključila je Jembrih.

Ugovore su korisnicima i partnerima uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Samoj prijavi projekta prethodilo je sklapanje sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta i osiguravanju sredstava za financiranje aktivnosti budućeg centra za starije osobe koji su u ožujku ove godine potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook