Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregled spašava život

U organizaciji klinike Magdalena mjerenjem krvnog tlaka i EKG-a obilježen svjetski dan srca, građani dobili priliku i upoznati Megi


Svjetski dan srca obilježava se u četvrtak, a tim je povodom klinika Magdalena u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom te gradovima i općinama tradicionalno organizirala akciju mjerenja krvnog tlaka i EKG. U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Krapina, akciju je predstavila voditeljica telemedicinskog centra Milena Rukljač istaknuvši da se provodi na tri lokacije – u Krapini, Pregradi i Mariji Bistrici. Sve je zamišljeno na način, objasnila je, da liječnik, medicinska sestra te učenici petog razreda medicinske škole u Pregradi građanima i građankama iz županije izmjere tlak i EKG, ali i predstave virtualnu asistenticu Megi s kojom će moći provjeriti vrijednosti svog tlaka, mogućnost njegova praćenja, ali i pravodobnog liječenja u slučaju hipertenzije.

– Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetsko udruženje kardiologa je to prenijelo na nacionalna društva, tako da iza svega toga stoji Hrvatsko kardiološko društvo, a klinika Magdalena u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom uz veliku potporu regionalnog Crvenog križa odlučilo je donijeti Svjetski dan srca u naš kraj, s idejom da predstavimo bitne stvari. Bitno je da ljudi postanu svjesni da se bolesti srca i krvnih žila mogu prepoznati na vrijeme i mogu liječiti. Na nivou svijeta što je velika paradigma u pristupu takvim bolesnicima je da se više ne provodi kurativna medicina liječenja, već preventivna da se s jedne strane, na vrijeme prepoznaju bolesnici koji imaju visoke čimbenike rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila, a s druge strane da prepoznamo na vrijeme one koji trebaju skrb, bilo bolničku bilo ambulantnu – rekao je Štambuk, istaknuvši da je klinika  Magdalena na regionalnoj razini unijela ono što su i druge bolnice na nivou Hrvatske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook