Prethodni članak
Sljedeći članak

Bartolić: Unatoč poteškoćama, sve što smo planirali 'od Miholja do Miholja', smo i ostvarili

Općina i župa Mihovljan danas slave svoj dan


Danas, na blagdan sv. Mihaela Arkanđela, Dan je Općine Mihovljan i tamošnje Župe. Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Vijeća Silvestar Vučković.

Načelnik Općine Mihovljan Zlatko Bartolić osvrnuo se na provedene aktivnosti ‘od Miholja do Miholja’. - Na današnji dan prije godinu dana otvorili smo Dječji vrtić Miholjček, a kada smo krenuli u projekt bili smo svjesni da je to jedan od temeljnih uvjeta za ostanak mladih u našem mjestu. Drago mi je da je broj upisane djece porastao u odnosu na prošlu godinu, pa ih sada ima 45. S radom dječjeg vrtića jako smo zadovoljni i od roditelja čujemo samo pohvale. Na vrtić gledamo kao ulaganje i zalog za budućnost – istaknuo je načelnik Bartolić.


Načelnik se osvrnuo na nepredvidive okolnosti koje su utjecale na planove. - Nije bilo moguće predvidjeti rast cijena energeneta zbog kojeg nam trošak struje za javnu rasvjetu porastao za 400 posto, tako i trošak plina, cijena asfaltiranja za 150 posto, kao i troškovi izvođenja radova na svim drugim projektima. No, nikad se ne žalimo, već pokušavamo izvući maksimum iz svake situacije, koliko god ona bila zahtjevna. Tako smo bez obzira na okolnosti ipak uspjeli realizirati ono što smo zacrtali. U godinu dana asfaltirali smo sve nerazvrstane ceste koje smo imali u planu, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja. U suradnji s HEP – om izvršena je rekonstrukcija niskonaponske mreže u naseljima Fijački, Pakračići, Kovačići, Ducki, Koreni, Bokori i Klanečnica. Uz rekonstrukciju obnovljena je i proširena mreža javne rasvjete novim LED rasvjetnim tijelima. U suradnji s Hrvatskim vodama uređeno je korito potoka u centru Mihovljana i uz osnovnu školu. Trenutno se uređuje prilaz dječjem igralištu i šetnica, koja će uljepšati vizuru centra Mihovljana, uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva. Nakon što prođu ovi Miholjski dani, idemo u rekonstrukciju ovog Društvenog doma uz potporu Ministarstva kulture - najavio je načelnik. Dodao je da se radi na održavanju komunalne infrastrukture, vodi briga o najmlađima, školarcima, a ne zaboravljaju se niti stariji, socijalno ugroženi građane.

Načelnik je spomenuo i projekte za budućnost. - Imamo dvije ishođene pravovaljane građevinske dozvole za projekte. To su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane ceste Mihovljan – Kovačići – Večkovići i izgradnja Socijalne ustanove: Centar za pružanje usluga u zajednici Mihovljan. U fazi je izrade glavnog projekta za gradnju Parka hrvatskih branitelja koji ćemo realizirati uz suradnju LAG – a Zeleni bregi, kupili smo zemljište i kuću u centru mihovljana za buduće projekte koji su u fazi izrade idejnog rješenja za budući Kulturni centar. U fazi je ishođenja gređevinska dozvola za projekt nogostupa uz županijsku cestu 2125, prema Sutinskim Toplicama. U suradnji s HEP – om planiramo rekonstrukciju nisknaponske mreže u Mihovljanu i Kuzimncu, s Hrvatskim vodama nastavk uređenja vodotoka u Mihovljanu. U suradnji s DVD-om Mihovljan prijavili smo projekt izgradnje vatrogasnog doma u Mihovljanu te čekamo odgovor nadležnog ministarstva. U suradnji sa Zagorskim vodovodom i KZŽ planira se izgradnja vodovodne mreže Ptičari – Golubi - Klanečnica. Sve što smo planirali u ovoj godini smo ostvarili zahvaljujući Vladi i ministarstvima – rekao je Bartolić, zahvalivši svima koji su pomogli.


U ime načelnika i gradonačelnika, Dan općine i župe čestitao je načelnik Budinšine Radovan Hercigonja, uputivši pohvale načelniku Bartoliću, za kojeg je rekao da je 'iskren borac za Mihovljan i to radi zdušno i sa srcem'.

Zamjenica župana Jasna Petek čestitala je na provedenih projektima te poželjela uspjeh u ostvarivanju planiranih. - Ti pojekti su možda mali, ali su veliki za sve vas koji živite u ovoj općini i njihova realizacija čini život boljim i kvalitetnijim. Naravno, da bi se realizirali, potrebna je podrška s nacionalne i županijske razine. Neke stvari treba odraditi vlastitim snagama, što ste vi uspješno odradili. Ono što KZŽ može i čini je briga o odgojno – obrazovnim i zdravstvenim institucijama, briga o standardu u našim školama, ujednačavanju tog standarda, briga o prijevozu i nadstarndardu koji možemo pružiti u suradnji s osnovnom školom. Županijska podrška u općini je značajna i u dijelu aktivnosti koji se tiče Županijske uprave za ceste i dijela civilnog sektora gdje lijepo surađujemo s vašim udrugama, prvenstveno KUD – om, sportskim udrugama, gdje također nastojimo pomoći – rekla je Petek.


Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministasrtvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je potporu Vlade i novi paket mjera kojima želi omogućiti normalan život i privređivanje obiteljima. - Podržavmo projekt izgradnje Vatrogasnog doma i zasigurno će sredstva koja će biti na raspolaganju biti uskoro usmjerena na vaš projekt, ili u novom programskom razdoblju ili u sklopu postojećih natječaja u tijeku – rekao je Majdak.

Izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek pohvalio je predanost i rad načelnika Bartolića i njegovog tima. - Bitan je taj napor, elan, srce, a ja tome svjedočim svih ovih godina u Mihovljanu – rekao je Tušek te istaknuo da u ovim teškim vremenima treba zaštiti poduzetnike, poljoprivrednike, gospodarstvenike, redistribuirati prioritete i pomoći onima koji stvaraju dohodak.

Kao i svake godine, na svečanosti su dodjeljene i novčane nagrade odličnim učenicima, tj. učenicima koji su od 1 do 8 razreda prošli s odličnim uspjehom. To su Lana Šlopar, Martin rafaj, Laura Biškup, Jakov ljubičić, Ela Potočki i Paola Kralj.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook