Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavnici Pregrade na Erasmus događanjima u Finskoj


Između 19. i 21. studenoga ove godine predstavnici Pregrade sudjelovali su na događanjima u sklopu Erasmus+ projekta DigiMentor-Digital Promotion and Protection Skills for Creative and Tradition Industries u gradu Tampereu u Finskoj.

Hrvatski partner u ovome projektu Strateških partnerstava za inovacije je Muzej grada Pregrade, a muzej su u Finskoj predstavljali dr. sc. Davor Špoljar, v.d. ravnatelja muzeja i Marko Vešligaj, gradonačelnik grada Pregrade.

Između 18. i 20. studenoga u izložbenom i sportskom centru grada Tamperea održan je najveći finski, a ujedno i europski sajam rukotvorina - Suomen Kädentaidot -messut. Na sajmu se u nekoliko velikih dvorana predstavilo na stotine izlagača. Erasmus+ projekt DigiMentor predstavljen je na sajmu s vlastitim izložbenim prostorom, a program događanja pod nazivom „Digimentor Day“ uključen je u službeni program sajma te je projekt posebno najavljen od strane organizatora sajma. Tijekom tri dana trajanja sajma, projekt DigiMentor predstavili su članovi asocijacije MODUS ry, koordinatora projekta, a riječ je o udruzi koja okuplja nekoliko desetaka dizajnera, oblikovatelja i drugih umjetnika s područja grada Tamperea i regije Pirkanmaa. Osim članova udruge, projekt su predstavili i prvi Digimentori, umjetnici, profesionalci u kulturi, dizajneri, tradicijski obrtnici koji su kroz projekt stekli kompetencije iz područja digitalnog marketinga i vještine mentoriranja. Na sajmu su po prvi puta predstavljeni projektni rezultati, priručnik za vještine digitalnog marketinga i priručnik za vještine mentoriranja, a zainteresirani posjetitelji mogli su primjerice izraditi logotip za sebe ili za svoju umjetničku udrugu ili obrt.

Na sajmu su pozdravne govore sudionicima projekta i posjetiteljima sajma uputili Elisa Guidi, predsjednica World Crafts Council – Europe i koordinatorica Centra za umjetničke rukotvorine i tradiciju Toskane te Vincenzo Le Voci, generalni tajnik Club of Venice. Ovo događanje s multiplicirajućim učinkom posjetili su svi projektni partneri, iz Finske, Latvije, Italije, Norveške i Hrvatske. Gradonačelnik Marko Vešligaj, ujedno i jedan od hrvatskih predstavnika u Europskom odboru regija, sajam je iskoristio i za bilateralni susret sa svojim kolegom Mikkom Aaltonenom, članom Gradskog vijeća grada Tamperea, koji je također član Europskog odbora regija. Ukupno je tijekom tri dana trajanja sajma ovo događanje posjetilo više od 42 000 posjetitelja.

Održan je i projektni sastanak u sklopu projekta DigiMentor, na kojem su se predstavnici partnerskih ustanova upoznali pobliže s asocijacijom Ylä-Karjalan Taideyhdistys, partnerskom organizacijom iz grada Nurmesa u istočnoj Finskoj (Karelija) te njihovim običajima. Gradonačelnik Marko Vešligaj se na događanju osim s premijerkom Sannom Marin, susreo i s kolegom Markom Asellom, članom finskog parlamenta i osvajačem olimpijske medalje u hrvanju grčko-rimskim stilom.

Podsjetimo, Erasmus+ projekt DigiMentor provodi se od 1. studenoga 2020. godine i traje 34 mjeseca, odnosno do 31. kolovoza 2023. Dosad je u sklopu projekta održano više fizičkih, hibridnih i online događanja, između ostalog, u travnju  ove godine domaćin jednoh od sastanaka bio je Muzej grada Pregrade.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 253.511,00 EUR, a dio koji se odnosi na Muzej grada Pregrade iznosi 33.898,00 EUR. Provedbom projekta žele se povećati digitalne kompetencije djelatnika u kreativnim i tradicijskim industrijama u ruralnim i udaljenijim područjima te promovirati europska kulturna i jezična raznolikost. Projektom se želi omogućiti umjetničkim organizacijama, kulturnim djelatnicima i samostalnim umjetnicima poput likovnih umjetnika, dizajnera i drugih sudjelovanje u inovativnim modelima učenja koje će se odvijati kroz platformu namijenjenu učenju na daljinu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook