Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati šoping centri u Zagrebu nedjeljom neće raditi cijelo ljeto


Dva i pol mjeseca prije početka primjene ograničenja rada trgovina nedjeljom na samo 16 nedjelja u godini većina trgovaca još uvijek nije uspjela napraviti plan kojom će nedjeljom koje njihovo prodajno mjesto biti otvoreno, a koje zatvoreno. U stručnim se službama analizira, traže se najbolja rješenja, usaglašavaju se prijedlozi, ali konkretnih planova za radne nedjelje uglavnom još nema. Trgovci su ovih dana doslovno ludi od muke, piše Lidermedia.hr.

- S obzirom na to da Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini dopušta ukupno šesnaest radnih nedjelja u godini, Konzum će sukladno potrebama i potražnji definirati o kojim se konkretno datumima i lokacijama radi na području cijele Hrvatske. Odluka o radnim nedjeljama donosit će se na temelju potreba turističke sezone, blagdana, mikrolokacijskih događanja i drugih relevantnih čimbenika - odgovor je koji smo na upit jesu li napravili plan radnih i neradnih nedjelja dobili iz Konzuma, a slične smo odgovore dobili i iz nekoliko drugih velikih maloprodajnih lanaca.

Izmjene i dopune zakona o trgovini, kojima se regulira način rada trgovina nedjeljom i blagdanom, na snagu stupaju 1. srpnja ove godine. Kako je od tada pa do kraja godine ukupno 27 nedjelja, ove će godine trgovine nedjeljom ipak biti češće otvorene nego od početka iduće godine, kada će trgovci 16 radnih nedjelja morati rasporediti na cijelu godinu. - Plan za radne nedjelje je još u izradi te se trudimo pronaći najbolje moguće rješenje za naše zaposlenike i kupce - poručuju iz Kauflanda, uz napomenu da će neovisno o tome u Kauflandu, koji je po tome među rijetkim trgovačkim lancima, i dalje prakticirati petodnevni radni tjedan za sve zaposlenike.

Mnogo zahtjevniji posao planiranja radnih i neradnih nedjelja od maloprodajnih lanaca imaju šoping centri, budući da treba usaglasiti želje i potrebe mnoštva različitih njihovih zakupaca prostora. Zagrebački Arena Centar dosad je sa svojim zakupcima uspio tek usaglasiti da će dozvoljenih 16 radnih nedjelja u ovoj godini fokusirati na razdoblje povećanog interesa kupaca krajem godine.

Neslužbeno čujemo da neki razmatraju i i varijantu da šoping centri budu otvoreni svake nedjelje do kraja godine, ali da unutar njih svake nedjelje bude otvoren samo dio trgovina, što bi u ovoj godini u praksi značilo da bi otprilike svaka druga trgovina nedjeljom bila zatvorena, no ni takvu odluku još nitko nije donio, piše Lidermedia.

Jedna od rijetkih kompanija koja je dosad uspjela napraviti detaljan raspored radnih i neradnih nedjelja za do kraja ove godine jest Supernova, koja u Hrvatskoj upravlja sa šesnaest trgovačkih centara u deset gradova.
- S obzirom na to da Supernova ima svoje centre po cijeloj Hrvatskoj, u organizaciji rada vodili smo brigu o njihovoj lokaciji, uvažavajući pritom i sezonalnost i općenito dinamiku njihove posjećenosti kroz godinu, naročito u ljetnim mjesecima. Tako će centri u primorskoj Hrvatskoj gdje se očekuje i veći broj posjetitelja, imati više radnih nedjelja tijekom toga ljetnog perioda, dok će fokus Supernova trgovačkih centara na kontinentu biti u jesenskom i zimskom periodu. Svi centri pritom će imati radne nedjelje u mjesecima važnih blagdana te uoči početka školske godine - obrazlažu u Supernovi.

Primjerice, Supernova Garden Mall u Zagrebu bit će zatvoren tijekom čitavog ljeta, s iznimkom posljednje nedjelje u kolovozu. Tijekom listopada i rujna bit će otvoren po tri nedjelje, a u studenom i prosincu radit će sve nedjelje. Supernova u Zadru će, naprotiv, biti otvorena sve nedjelje u srpnju i kolovozu, dvije nedjelje u rujnu, tijekom listopada će sve nedjelje biti zatvorene, u studenom će raditi samo jedne nedjelje kako bi ‘uštedjela‘ za četiri otvorene nedjelje tijekom prosinca. Nedjeljama kad određeni Supernova centar neće raditi, unutar njega neće biti otvorena niti jedna trgovina.

Prema svemu sudeći, vrele ljetne nedjelje Zagrepčani više neće moći provoditi u ugodno rashlađenim šoping centrima. Za utjehu, hladnih prosinačkih nedjelja imat će gdje zagrijati se, piše Lidermedia.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook