Prethodni članak
Sljedeći članak

POVJERENSTVO ODLUČILO: Našem Kruni posthumna Povelja Krapinsko - zagorske županije


Prihvaćeni su prijedlozi pristigli na javni poziv Krapinsko – zagorske županije za dodjelu javnih priznanja povodom Dana županije.

Povjerenstvo za priznanja prihvatilo je prijedlog da se Plaketa za životno djelo posthumno dodijeli Tihomiru Premužaku. Plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko – zagorske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Draganu Primorcu i Branku Krkalu, Plaketa za iznimno postignuće u prošloj godini Snježani Kovačević i Hrvatskom planinarskom društvu ‘Cesargrad’ Klanjec. Predloženo je i da se Povelje Krapinsko – zagorske županije dodijele tvrtki Alati Stuhne, Restoranu Villa Zelenjak – Ventek, DVD-u Lobor i Josipu Martincu, kao i posthumno našem Krunoslavu Pavlini, što nas čini posebno ponosnima.

Krunoslav Pavlina, koji je preminuo 10. prosinca prošle, 2022. godine, više je od dva desetljeća i poslovno, ali i privatno, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, radio na dobrobit Hrvatskog zagorja i svih stanovnika Krapinsko – zagorske županije, bilježeći svojim fotoobjektivom sve ono što se na području Krapinsko – zagorske županije događalo i stvaralo, ali isto tako ovjekovječujući u datim trenucima brojne osobe koje su u Zagorju živjele i radile ili ga posjećivale.

Krunoslav Pavlina rođen je u Zagrebu, 08. veljače 1958. godine, gdje je odrastao i završio školovanje, a 29 godina kasnije, 1987. godine, sa suprugom Ljiljanom preselio se i trajno nastanio u Oroslavju, u obiteljskoj kući svojih roditelja.

Tada se fotografijom bavio amaterski, studirao je geologiju i puno putovao svijetom, a profesionalno se kao samostalni obrtnik bavio izradom kožne galanterije.

Na prijelazu stoljeća počinje njegov profesionalni fotoreporterski put, kada postaje fotoreporter zagorskog dopisništva Jutarnjeg lista, a 2003. godine, kada je pokrenut tjednik Zagorski list, od prvog dana postaje fotoreporter tih jedinih zagorskih tiskanih novina, kao i tada jedinog zagorskog informativnog portala Zagorje.com.

Nakon smrti Krunoslava Pavline u njegovoj bogatoj arhivi ostalo je više od 150 tisuća fotografija, koje su danas pravo povijesno blago Hrvatskog zagorja, svojevrsna vremenska slikovna dokumentacija razvoja svih zagorskih gradova i općina, odnosno, čitave Krapinsko – zagorske županije. Također, svojim je fotoobjektivom u raznim situacijama ovjekovječio i brojne javne zagorske, hrvatske, pa čak i svjetske osobe koje danas više nisu među živima, a isto tako, kroz svoj dugogodišnji rad, posjećujući redovito sve manifestacije diljem Krapinsko – zagorske županije, na spomenutih 150 tisuća fotografija mogu se pronaći i na deseci tisuća stanovnika Krapinsko – zagorske županije.

Također, redovito je i samostalno izvještavao o teškim sudbinama pojedinih stanovnika Krapinsko – zagorske županije, ali još više o njihovim brojnim uspjesima, kao i o razvoju te uspjesima zagorskog obrtništva i gospodarstva, što je također itekako važna povijesna ostavština.

Krunoslav Pavlina preminuo je iznenada, radeći upravo to što je radio i protekla dva desetljeća. U subotu navečer, dok je većina stanovnika Krapinsko – zagorske županije uživala u vikendu, on je revno fotografirao i bilježio jedan od društvenih događaja u oroslavskom Domu kulture.

S druge strane, valja spomenuti i da je Krunoslav Pavlina, kao strastveni ljubitelj prirode i predsjednik Gljivarskog društva 'Maglen' iz Oroslavja, dugi niz godina bio i jedan od suorganizatora Gljivarijade u Stubakima, da bi prije nekoliko godina, sa svojim matičnim gljivarskim društvom, samostalno pokrenuo Međunarodni festival gljiva u Oroslavju, koji je prerastao u veliku i izuzetno posjećenu tradicionalnu manifestaciju.

Naš je Kruno svojom ostavštinom itekako zadužio sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije te svojim životnim djelom zaslužio da mu se posthumno dodijeli i službeno priznanje u obliku Povelje Krapinsko – zagorske županije.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook