Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedna od najvećih i najdugovječnijih zagorskih tradicija ove godine slavi 500 godina!


Uskrsno pucanje iz pištole jedna je od najvećih i najdugotrajnijih zagorskih tradicija, koja se u pregradskom kraju njeguje već 500 godina! Ona seže u davnu 1523. godinu i usko je vezana uz plemićku obitelj Keglević, kao i tadašnje uskrsne običaje. Danas ju njeguju vjerni čuvari zagorske baštine, članovi udruge Kostelska pištola, odnosno povijesne postrojbe Keglevićeva straža.

Usmena predaja

Udruga je nedavno održala svoju redovnu skupštinu, na kojoj je najviše riječi bilo upravo o velikoj obljetnici 500 godina pucanja iz pištola za Uskrs pod Kostelom.

Skupštini su prisustvovala brojna kuburaška društva, predstavnici limene glazbe Vetropack i limene glazbe grada Pregrade, kao i udruga Kostelske žene, a okupljene su pozdravili i rad udruge pohvalili župan Željko Kolar te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Upravo smo povodom velike obljetnice porazgovarali s predsjednikom udruge Milanom Flegarom te se dotaknuli planova za proslavu obljetnice, dosadašnjih postignuća na koja je udruga ponosna, ali i dugačke povijesti i tradicije.

 – Naša tradicija seže u davnu 1523. godinu i usko je vezana uz plemićku obitelj Keglević koja se naselila tada u sigurnije krajeve Hrvatske, napuštajući svoja ognjišta pred najezdom Osmanlija. Svoje utočište pronašli su u kaštelu Kostelu kojeg je za tadašnjih 13.000 zlatnih forinti kupio Petar II. Keglević od Jurja Branderbuškog. Povijesno, tradicija je vezana uz usmenu predaju naših predaka kako je Keglević slao svoju osobnu stražu da sa Velike subote na Uskrs čuvaju Isusov grob u obližnjoj crkvi u podnožju kaštela. Prema predaji, ujutro na sam Uskrs izlazeći iz crkve, stražari su zapucali iz svojih tadašnjih pištola koje su tada služile za ubijanje, kako bi obznanili veselu vijest – Isusovo uskrsnuće! Mještani su to vidjeli, pa su došli na ideju da te male pištole koje su služile u druge svrhe sada pretvore u veće koje bi služile samo za glasno obznanjivanje te vesele vijesti kako bi se ona čula što dalje i doprla u najdalje krajeve te zemlje. Vjerski gledano, glasan pucanj vezan je uz Bibliju gdje se spominje kako se prilikom Isusovog uskrsnuća čula glasna grmljavina, no tu je i nagovještaj proljeća, buđenje prirode, zemlja se budi, počinje cvatnja i nekako u to vrijeme život općenito živne – ispričao je Flegar, dodavši kako je to potaknulo vješte majstore kovače koji su počeli izrađivati velike pištole, a materijal su nabavljali od mještana koji su radili u obližnjem rudniku.

Osnivanje udruge

Iako su stari streljači njegovali tradiciju pucanja pod Kostelom oduvijek i neprekinuto, radi lakšeg dolaska do sirovina koje su bile potrebni za pucanje (barut, inicijalni kapisli itd.) streljači su se odlučili osnovati klub, koji je osnovan kao 'Klub Kostelska kubura' u Područnoj školi 1991. povodom Uskrsa, a u prvom rukovodstvu bili su: Josip Novak-predsjednik, Mladen Grilec-tajnik i Darko Javorić-blagajnik koji su odradili dva mandata. Kako je te godine na sam Uskrs (31. ožujak) urezan u pamćenje svim Hrvatima i kao 'Krvavi Uskrs' zbog pogibije prve hrvatske žrtve Domovinskog rata policajca Josipa Jovića i eskaliranja velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, pokrenuto je uključivanje članova u Domovinski rat, stoga se klub nije službeno registrirao sve do 1993. godine, iako je djelovao i cijelu 1992. godinu.

- Kako riječ 'kubura' proizlazi iz turcizma, a Keglevići su se borili protiv Turaka, klub je 1995. promijenio naziv u 'Klub Kostelska pištola', obzirom da se u kostelskom kraju uvijek govorila 'pištola', a ne 'kubura' – pojasnio je Flegar. Početkom 2001. godine, na inicijativu upravo Milana Flegara te Josipa Novaka i Gordana Špiljaka osnovana je i povijesna postrojba 'Keglevićeva straža', po uzoru na onu Tomaša Keglevića. Službene odore financirali su vlastitim sredstvima i uz pomoć donacija, a kreirala ih je Latica Ivanišević, po uzoru na one grofa Keglevića. – Udruga je osnovana s ciljem očuvanja uskrsnog pucanja iz pištola kao izvornog običaja i tradicije koja je proizašla iz Kostelskog kraja. Udruga svih ovih godina nikad nije imala godišnje manje od 120 članova - kaže Flegar.

Poseban doživljaj pucanja za Uskrs

Tradicija pucanja iz pištole i danas je itekako živa u kostelskom kraju, ona se prenosi preko generacija, s koljena na koljeno, i tako već 500 godina. -  Pucanje za Uskrs je u Kostelu jedan poseban doživljaj koji dolaze pogledati ljudi iz svih dijelova Hrvatske. Od Dubrovnika, Bakra, Karlovca, Gospića, Križevaca, Varaždina, Čakovca, Samobora, sv. Nedelje, Osijeka. Požege, Ivanića, kao i gosti iz Žužemberka (Slo), Tomislavgrada (BiH) i mnogi drugi – kaže Flegar, pohvalivši se kako udruga ima i desetak članica, koje također pucaju iz pištola.

Važno je naglasiti kako za izvođenje glasnog pucnja treba imati elaborat za mjesto i vrijeme pucanja od nadležne policijske uprave. - Za to je potrebno: Rješenje od MUP-a da smo ovlaštena udruga za izvođenje pucnja, skica mjesta pucanja, odobrenje vlasnika zemljišta, spisak pucača, uvjerenje o položenom ispitu za rukovanje eksplozivnim tvarima, i državna taksa od 35 kuna. Tek nakon toga se može dobiti dozvola za izvođenje pucnja – pojasnio je naš sugovornik. Dodaje i kako se vrijedni dečki i cure iz udruge mjesecima pripremaju za te uskrsne dane, a sama važnost tradicije vidljiva je i iz toga kako pucanje iz pištola za Uskrs nije utihnulo ni u najmračnijim vremenima te je neprekinuta do dana današnjeg. – Kosteljanci jednostavni žive s tom tradicijom, a običaj im je usađen samim rođenjem – dodaje.

Brojna postignuća

Tijekom godina aktivnog djelovanja, udruga se može pohvaliti brojnim postignućima. Postrojba je tako 2001. u Požegi primljena u Savez povijesnih postrojbi vojske Republike Hrvatske, a 2008. godine proglašena je i povijesnom postrojbom Krapinsko – zagorske županije, čiji je zapovjednik aktualni župan, a tim je činom postala sastavni dio svake manifestacije u županiji. Od aktivnosti posebno ističu probijanje ceste do starog grada Kostelgrada 2005. godine, uređenje vlastitih prostorija godinu dana kasnije, kao i uređenje travnatog igrališta uz potok Kosteljinu. Postrojba je primljena u Europski savez vojnih postrojbi 2016. godine, a ono čime se zadnje bave jest uređenje, obnova i zaštita prirodnih izvora pitke vode u Kostelu, u sklopu čega su izradili bunar na izvoru pitke vode na travnatom igralištu i obnovili bunar kod Crkve sv. Mirka.

 – Ono na što smo vjerojatno najviše ponosni jest što je običaj uskrsnog pucanja, 'streljanja iz pištole', u Kostelu podno starog grada – kaštela Kostelgrada proglašen je 22.11.2012. godine Nematerijalnim kulturnim dobrom te je uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske i stavljen pod odgovarajući sustav zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Ovo je kruna tradicije koja je stara petstotinjak godina i udruga kao i sami žitelji Kostela izrazito se ponose ovim rješenjem dobivenim od Ministarstva Kulture Republike Hrvatske, jer je ono dodatna potvrda početka jedinstvenog običaja pucanja iz pištola (kubura) za Uskrs u Hrvatskoj, ali i šire – kaže predsjednik.

Velika obljetnica

Kako ove godine obilježavaju veliku 500. obljetnicu pucanja iz pištole, priprema se standardni program, ali i uz neke novitete. - Ove godine pokušati ćemo obilježiti ovu veliku obljetnicu na dostojanstven način i obogatiti naš program raznim događajima, prikazima borbi, igrama i koncertima. Naravno, uz sve to i naš standardni program imati ćemo i predstavljanje monografije pod naslovom „Prvih 500“, prigodni program „500 pucnjeva za 500 godina streljanja pod Kostelom“ te predstavljanje dokumentarno-igranog filma i otvorenje izložbe uz vatreni program. Možemo reći da je ove godine program vrlo bogat i naći će se tu za svakoga ponešto – najavio je Flegar.

Tradicija s koljena na koljeno

No, ono što itekako veseli jest što mladi danas sa zanimanjem prate tu tradiciju i vrlo rado dođu zapucati pod Kostel. – Tradicija se prenosila s koljena na koljeno, s djeca na oca, a oca na sina, a tako je i danas i ona neće nikad umrijeti. Naravno da nam nedostaje pomlatka, no radimo na predstavljanju svoje tradicije mlađim generacijama. Tako smo 2022. godine, a na inicijativu Marine Buhin, direktorice TZP Srce Zagorja Karoline Hostić i našeg tajnika Denisa Flegara te uz potporu v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade dr. sc. Davora Špoljara i Udruge kostelskih žena, u standardni program uvrstili i terensku nastavu za djecu naziva 'Putevima prošlosti' na Veliku srijedu kada i inače već tradicionalno u večernjim satima imamo druženje sa starim streljačima – ispričao je Flegar, naglasivši kako je taj program prepoznala i Hrvatska turistička zajednica te je isti financijski i potpomogla, a u edukativnom programu sudjelovalo je pedesetak djece iz OŠ Janka Leskovara iz Pregrade te PŠ Kostel iz Kostela. - Sami program pokazao se kao pun pogodak, jer su djeca otišla kući puna dojmova. Ove godine očekujemo tri puta više djece, iz tri osnovne škole i to iz Desinića, Huma na Sutli i Pregrade te nas to iznimno veseli – kaže Flegar, na čiju je inicijativu udruga započela i sa sportskim danom, odnosno sportsko-zabavnim programom naziva 'Dani Kostela',  koji se održava svake zadnje subote u mjesecu kolovozu, kada se za sve uzraste priprema više vrsta igara.

 – Radimo puno toga kako bi privukli mlade i pomogli lokalnu zajednicu našeg kraja. Zahvalan sam svim članicama i članovima, svim Kosteljankama i Kosteljancima, od onih najmanjih pa sve do naših starih streljača koji nas prisjećaju svoje mladosti, ali i mladosti njihovih starih. Mi se u Kostelu rađamo s pištolom, za vjenčanje pucamo, živimo s pištolom i umiremo s njom, samo je ovo zadnje žalosno. Ne krijem zadovoljstvo što sam dio ovoga kraja i dio povijesti, ali i sadašnjosti koja će poviješću tek postati – zaključio je s ponosom predsjednik udruge.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook