Prethodni članak
Sljedeći članak

KNEIPPOVA ZGRADA DOBIT ĆE NOVO RUHO: Novi objekt izgledat će kao izvorna zgrada, ali osuvremenjena modernom, staklenom dogradnjom

Stara Kneippova zgrada, sagrađena na prijelazu iz 19. na 20. st., nekoliko puta dograđivana, u izrazito je lošem stanju i bit će uklonjena


Stara Kneippova zgrada u Šetalištu Vilibalda Sluge u Krapini izgrađena je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kao lječilišni kompleks, koji se tada sastojao od glavne i pomoćne zgrade i uređenog perivoja. Zgrada je kasnije 3 puta nadograđivana i njezin je izvorni izgled narušen.

 

Danas je Kneippova zgrada u izrazito lošem stanju. Zgrada nema potrebnu hidroizlaciju, krovište je dotrajalo i prokišnjava, dotrajale su i električne i vodovodne instalacije. U prizemlju je prostor za ugostiteljstvo, no trenutno nije u funkciji. Na prvom su katu radni i pomoćni prostori za Muzej krapinskih neandertalaca, a potkrovlje nije uređeno. Kako kaže gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, prošle je godine naručena restauratorsko – konzervatorska studija, prema kojoj je, s obzirom na stanje zgrade, dozvoljeno njeno uklanjanje i projektiranje novog objekta. – Naručene su sve potrebne studije, napravljeni elaborati i idejni projekti, na koje smo dobili suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela. Sljedeći korak je izrada glavnih izvedbenih projekata kako bi onda projekt nove Kneippove zgrade mogli kandidirati na neki od budućih natječaja – kaže gradonačelnik.

 

Prema idejnom rješenju, novi će objekt izgledati kao izvorna, prvotno sagrađena zgrada. - Dvije zgrade će se spojiti suvremenom dogradnjom, jednim staklenim prostorom – kaže gradonačelnik. Tako je predviđeno da se u veću zgradu smjesti prostor za potrebe Muzeja, a prostor restorana s kafićem smjestio bi se u manju zgradu. Iz središnjeg dijela posjetitelji imaju pristup do svih sadržaja zgrade. U podrumu glavne zgrade bile bi tehničke prostorije, muzejska čuvaonica, a u prizemlju uredi, spremišta, sanitarije, a na prvom katu muzejska učionica, prostor za izložbe i sl. Sjeverni dio zgrade bio bi ugostiteljski, u podrumu tehničke prostorije, u prizemlju kuhinja, a prostor za goste bio bi na prvom katu te dijelom u središnjem prizemnom dogradenom dijelu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook