Prethodni članak
Sljedeći članak

Poskupljuje voće i povrće zbog suše

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe


Katastrofalna suša posve sigurno će utjecati na daljnji skok cijena hrane, prije svega voća i povrća. Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini, proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, bile su veće za 22 posto. Cijena žitarica skočila je čak 65 posto, a povrća za 30 posto. Kako će nezapamćena suša utjecati na cijene hrane, vidjet ćemo idućih tjedana i mjeseci, piše HRT.

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe. Povrće na tvrdom i suhom tlu, a voćke na granama polako propadaju; poljoprivrednici zbrajaju troškove.

Voće je u Hrvatskoj ove godine poskupjelo za gotovo 7 posto. Na obali ponegdje i znatno više.

- U Sisku i Osijeku se jabuka edered prodaje po 3-4 kune, a da bi u Rovinju bila recimo 25 kuna. Tako da to su zaista velike razlike. Ali, ta cijena ovog časa ne pokriva ni u kom slučaju troškove koje proizvođači jabuka imaju, ističe savjetnica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.

Urod jabuke, primjerice, ove je godine smanjen za 12 posto u odnosu na prošlu. Troškovi rastu. Gnojivo je poskupjelo za 70 posto, kemijska zaštita za 35, a cijena radne snage viša je za 25 posto.

- Kada se pogleda rast cijena ulaznih troškova koje su proizvođači imali kod proizvodnje, a naročito sada kod ovog što će biti u berbi i sama obrada, transport, logistika koja slijedi da bi mi tu jabuku dobili u trgovačkom centru odnosno na placu ili bilo gdje. Tu je rast troškova i do 60 posto, naglašava Blažić.

Kupci itekako osjete više cijene. Strahuju od jeseni i njihova daljnjeg rasta.

Zbog suše i visokih temperatura urod će zasigurno biti skromniji, no voćari i povrtlari tvrde - nestašice neće biti, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook