Prethodni članak
Sljedeći članak

Popuštanje mjera najavljeno za 1.lipanj : Na svadbe i u restorane s covid putovnicama!

Tri su kategorije za osobe


Prema pisanju portala index.hr, popuštanje mjera planirano je za 1.lipanj i tog bi datuma trebalo doći do najvećeg popuštanja od prošloga ljeta.

Plan je da se, pod točno određenim uvjetima, popuste okupljanja i događanja, ali i da se otvore zatvoreni dijelovi restorana. Pod točno određenim uvjetima misli se na kontrolu ulaska na takve događaje i mjesta, pri čemu je kriterij za ulazak to da osoba spada u neku od tri kategorije - osobe koje su prije 14 dana ili više cijepljene s obje doze cjepiva (jedna u slučaju Johnson & Johnsona), osobe koje imaju negativan test ne stariji od 48 sati i osobe koje su u posljednjih šest mjeseci preboljele koronavirus.

To će se kontrolirati takozvanim covid-putovnicama koje će se koristiti i za prelazak granice. Na takvim događajima ne bi bilo striktnih pravila distance i nošenja maski. Za to će vam trebati tzv. covid-putovnica.

Riječ je zapravo o QR kodu koji bi dobila osoba koja zadovoljava jedan od tri ranije navedena kriterija, a ista će pravila vrijediti i za prelazak granice. Oni koji žele dobiti QR kod vjerojatno će na posebnoj stranici ili putem sustava e-Građani trebati podnijeti zahtjev koji će onda u kratkom roku biti i odobren ako se potvrdi da osoba spada u jednu od tri kategorije.

Potvrda će im onda stići vjerojatno preko sustava e-Građani, a moći će se izvaditi i u uredu HZJZ-a. Nešto kasnije trebala bi se uvesti i aplikacija kojom bi građani na još jednostavniji način ulazili na događaje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook