Prethodni članak
Sljedeći članak

Ponovno pokretanje pub kvizova, održat će se i piknik na ‘Žlenderovom brijegu’

S 10. sjednice Savjeta mladih Općine Tuhelj


Nedavno je održana redovna 10. sjednica Savjeta mladih Općine Tuhelj. Uvodno, predsjednik Savjeta mladih pozdravio je sve prisutne, kratko se osvrnuo na novonastalu situaciju izazvanu koronavirusom, podsjetio da je posljednja sjednica održana 1. ožujka te je nakon toga predložio dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen. Glavna tema za raspravu bila je razmatranje narednih aktivnosti članova Savjeta mladih u sklopu Lokalnog programa za mlade i Programa rada za 2020. godinu. - Premda smo bili zakinuti fizičkim okupljanjem, putem Facebook grupe dali smo naše prijedloge i primjere dobre prakse vezane uz epidemiju COVID-19 koji su 5. svibnja poslani Savjetu za mlade Vlade Republike Hrvatske – rekli su iz Savjeta.

Smanjenje proračunskih sredstava

U partnerstvu s LAG Zagorje - Sutla krajem prošle godine Općina Tuhelj prijavila se projektom „Uzmi pare i napravi nešto za mlade 2.0.“ koji nažalost nije prihvaćen za financiranje od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, nedostajalo mu je 0,33% bodova da prijeđe crtu odobrenih projekata. No, na prijedlog voditeljice LAG-a, Tajane Broz, usprkos rezultatu natječaja, Općina Tuhelj prihvatila je provedbu participativnog proračuna za mlade tako da je bio plan da se mladi Tuhlja aktivno uključe na radionicu o provedbi participativnog proračuna za mlade a koja je bila planirana za 21.3.2020. godine u Centru za mlade KZŽ. S obzirom na situaciju koja nas je zadesila, radionica nije održana te je zaključak načelnika da nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u spomenutom projektu zbog smanjenih proračunskih sredstava – rekli su iz Savjeta mladih. Sredinom svibnja, predsjednik Savjeta mladih održao je konstruktivni sastanak s načelnikom i zamjenicom načelnika Općine te je prisutnima prenio informacije o planiranom smanjenju proračunskih sredstava planiranih za provođenje aktivnosti Lokalnog programa za mlade i za obilježavanja Dana Općine. - Konkretno, ove godine neće se održati koncert za mlade, Večer mladih glazbenih talenata, Večer filma na otvorenom, neće se izgraditi streetworkout park te će biti smanjen obujam planiranih edukacija i radionica – objasnili su iz Savjeta.

Projekti koji će se moći realizirati

Od narednih aktivnosti, dogovoreno je ponovno pokretanje organizacije „pub kviza“  te piknik za mlade na „Žlenderovom bregu“ koji je predviđen u kolovozu povodom obilježavanja Dana Općine. Filip Majerić nadovezao se prijedlogom da se na školskom igralištu organizira specijalno izdanje „pub kviza“ na „ležerniji“ način tako da se članovi ekipa sami opskrbe hranom i pićem. Prijedlog je prihvaćen od svih prisutnih. Predsjednik je prisutne obavijestio kako je bio pozvan na sastanak Športskog društva s voditeljicom fitness programa koji je održan 18. svibnja. Razmatrale su se mogućnosti smanjenja troškova kako bi se aktivnost mogla i dalje provoditi. Dogovorena je smanjena naknada za 50% s voditeljicom fitnessa za mjesec lipanj kada se planira početak novih treninga. Dan je i prijedlog da se pokuša smanjiti trošak najma dvorane. S obzirom na date informacije, svi prisutni članovi Savjeta mladih složili su se s time da je to pozitivna aktivnost Lokalnog programa koja je na početku okupila velik broj mladih, ali i starijih žena te su suglasni da Savjet mladih Općine Tuhelj uputi dopis OŠ Lijepa naša sa zamolbom da se spomenuti trošak za provođenje aktivnosti iz Lokalnog programa za mlade smanji za 50%. Zbog trenutne situacije, umjesto u svibnju (mjesecu zaštite od požara), početkom lipnja će članovi DVD-a Tuhelj u suradnji s OŠ Lijepa naša u Tuhlju okupiti djecu od 1.- 4. razreda, prezentirati im rad vatrogasaca, pokazati vozila i opremu te ih tako zainteresirati da se uključe u društvo.

Akcija za Luciju

- U međuvremenu, zadesila nas je tužna vijest o našoj sumještanki Luciji, djevojčici staroj 8 godina, učenici OŠ Lijepa naša u Tuhlju, koja boluje od leukemije i potrebna joj je transplatacija koštane srži. Svi prisutni bili su suglasni da se uključimo u plemenitu akciju te volonterskim radom pomognemo u organizaciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Tuhlju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook