Prethodni članak
Sljedeći članak

GOSPODARSKI PROGRAM RESTART KOALICIJE: 'Povećat ćemo plaće i mirovine te ubrzati investicije koje su već trebale biti završene, posebno u cestogradnji'

Restart koalicija danas je na konferenciji za novinare u Zaboku predstavila svoj gospodarski program.


Na predstavljanju gospodarskog programa Restart koalicije govorili su član predsjedništva SDP-a, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica i krapinsko- zagorski župan Željko Kolar.

Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako živimo u doba neizvjesnosti i očekivanja jer ne znamo što nam donosi 9. mjesec i kakva će nam biti fiskalna 2021. godina, naglasivši kako upravo u vrijeme krize dolazi do još veće nejednakosti i ekonomske neravnopravnosti, bogati postaju još bogatiji, a srednji, niži i niski sloj doživi najveći udar. Upravo su stoga mjere SDP—a i Restart koalicije, najavio je Hajdaš Dončić, kombinacije fiskalne i monetarne politike, vrlo pažljivo izbalansirane i vrlo odgovorne prema proračunu RH.

 

– Ono što je najvažnije, osobito za Krapinsko – zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju i što će Restart koalicija učiniti odmah kroz par mjeseci kada dođe na vlast kroz izmjene zakona, je dizanje minimalne plaće na 4.000 kuna i dizanje neoporezivog dijela osobnog dohotka na 5.000 kuna. To je ključno da građani imaju neka sredstva koja su nužna za dostojanstveni život – naglasio je Hajdaš Dončić.

-Ukinut ćemo i stopu PDV-a od 13 posto na 10 posto i to ne samo u turizmu. Imat ćemo tri stope 25, 10, i 5 posto. A neki artikli koji su bili oporezovani s 13 posto, primjerice higijenske potrepštine za žene smanjit ćemo na stopu od 5 posto. Razmišljamo i da smanjimo poreznu stopu za lokalne medije kao pomoć izdavaštvu, nakladništvu i medijima – rekao je Hajdaš Dončić, zaključivši svoj govor najvažnijim naglascima gospodarskog programa za Krapinsko – zagorsku županiju.

– Ubrzati ćemo investicije koje su ionako započele u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i trebale biti već završene, spojnu cestu do Krapine i brzu cestu do Konjščine i Marije Bistrice, čime bi zaokružili cestovno infrastrukturni zagorski prsten – naglasio je Hajdaš Dončić. Spomenuo je kako će sljedeće godine završiti elektrifikacija pruge Zaprešić - Zabok te da će raditi na ubrzanom projektiranju i guranju na EU projekte pruge koja ide dalje prema Krapini, Varaždinu i Čakovcu.

 

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica naglasio je da je i u temeljnom programu SDP – a kao ključan cilj povećanje plaća i mirovina. – Pripremili smo dva paketa mjera, jedan kratkoročni, koji treba pomoći onima socijalno najugroženijima, nezaposlenima, umirovljenicima. U srednjoročnom smislu, išli smo za time da stvorimo pretpostavke za rast plaća i mirovina. Naša investicijska politika bazira se na dvije stvari – na javnim investicijama temeljem europskih fondova, a u privatnom dijelu na pomoći malim i srednjim. U tom kontekstu jedna od najznačajnijih stvari je ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, a nakon toga revitalizacija i automatizacija - rekao je Tica.

- Digitalna transformacija olakšava ljudima komunikaciju s javnim sektorom i nudi instrument svima u suzbijanju korupcije. Otvorit će jedan novi prostor ekonomije, gdje će biti kvalitetna radna mjesta ne samo u smislu zaštite radnog zakonodavstva nego i u smislu visine plaća i vrste rada koja je u duhu vremena. Pokušat ćemo iskoristiti tu digitalnu transformaciju ne da napravimo lijepu web stranicu nego da u strukturnom smislu riješimo probleme koji stvaraju ogromne probleme u Hrvatskoj – nekvalitetna radna mjesta, korupcija, odlazak mladih, dispariteti u regionalnom razvoju, sve to ćemo pokušati riješiti jednom jedinstvenom politikom i jednim potezom – napomenuo je Tica.

 

-Kada znate što želite i ako imate instrument da to možete provesti, a u poziciji ste da to možete napraviti, imate alat, onda ne bježite na izbore, nego to onda napravite. Tako ova Vlada, koja u takvom obliku nikada nije smjela postojati, jer je stvorena na prijevari birača i političkoj trgovini, imala je sve instrumente u svojim rukama da ovu ekonomsku krizu izazvanu koronavirusom i potresom u Zagrebu riješi. Ako imate instrument, odradite posao i otiđite na izbore u 10. mjesecu s rezultatima koji su vidljivi i s dva najveća problema koja imate u društvu koje ste riješili – ukazao je Željko Kolar, kritizirajući i ekonomske mjere Vlade.

Kolar je s pozicije župana upozorio i na nejednak tretman prema svim regijama RH, spomenuvši sporazum Sjeverne i Središnje Hrvatske u kojem su pripremili strateške projekte, dostavili ih Vladi, imali obećanje premijera, potpisali sporazum no na njega nitko nije odgovorio. Kolar je podsjetio i da je upozoravao i da se neće izgradnja brze ceste nastaviti istim dinamikom.

-Sjednica Vlade, 6. prosinca, dan kada su donesene odluke da ćemo se zalagati da ćemo 2023. razgovarati s nekim koji će napraviti nešto. A i projekti koji su precizno definirani neće se ostvariti. Jedan od primjera je ZEZ u Stubičkom Golubovcu – govorio je Kolar.

– Mi smo u svom gospodarskom programu naveli koji su to projekti, njihovi dinamiku, kada ćemo s kojim krenuti, za koje imamo pripremljenu dokumentaciju kao što je strateški projekt Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Za sjever Hrvatske jedina objektivna i realna opcija koja može provesti te projekte za Krapinsko – zagorsku županiju, Varaždinsku i Međimursku je Restart koalicija – istaknuo je Kolar.

Najavio je kako će sutra biti poznata imena na listi Restart koalicije za 3. Izbornu jedinicu nakon sjednica Glavnog odbora SDP-a. Otkrio je da će listi biti četvero imena iz Zagorja.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook