Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ponosni smo da je KZŽ druga u Hrvatskoj po broju doza darivane krvi na 100 stanovnika'

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar zajedno sa svojom zamjenicom Jasnom Petek posjetio je Društvo Crvenog križa KZŽ


I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krv. Na taj način se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac, ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom krvi i krvnim pripravcima. Tom prilikom župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar zajedno sa svojom zamjenicom Jasnom Petek posjetio je Društvo Crvenog križa KZŽ.

 

Župan KZŽ Željko Kolar je istaknuo da mu je velika čast i zadovoljstvo da je povodom Svjetskog dana darivatelja krvi posjetio Županijsko društvo Crvenog križa KZŽ. - Danas su ovdje svi predstavnici svih predstavnici gradskih društava Crvenog križa s područja županije i dobrovoljni darivatelji krvi. Ovom prilikom sam im čestitao Svjetski dan darivatelja krvi, da im izrazim veliku zahvalnost i divljenje na njihovom angažmanu, nesebičnosti i humanosti, koju iskazuju davajući krv. Danas je ovdje bila i gospođa Milka koja je dala krv krv više od 75 puta i gospodin Božidar koji je dao krv više od 100 puta. Podatak koji sam danas dobio da je Republika Hrvatska, za vrijeme Domovinskog rata, bila dostatna sa količinama doze krvikoja je u to vrijeme bila potrebna. Dobro znate koliko smo imali ranjenih branitelja i da je potražnja za krvi bila velika. U to vrijeme su darivatelji krvi bili na prvoj crti obrane zajedno s braniteljima. Posebno sam ponosan da je KZŽ druga u Hrvatskoj po broju doza darivane krvi na 100 stanovnika. To govori koliko je kod nas darivanje krvi tradicija i prvo darivanje krvi je bilo organizirano 1953. godine na području Hrvatske, a i inaše županije. To govori dovoljno samo po sebi – istaknuo je župan.

 

- Mi kao Županija pratimo rad društava Crvenog križa i sufinanciramo njihov rad, iako nam to nije zakonska obaveza. S obzirom na posao koji ti ljudi obavljaju, zapravo ne možete ostati van te priče. Županijsko društvo Crvenog križa sufinanciramo s 0,7% izvornih prihoda KZŽ, s time da dodatno stalno financiramo razne aktivnosti. Sufinancirali smo i uređenje prostora gdje je sada sjedište Županijskog Crvenog križa i Društva Crvenog križa Krapina. Vidjeli smo sada za vrijeme pandemije koronavirusa da im je potrebno još jedno kombi vozilo, tako da je Županijsko društvo Crvenog križa sada u procesu nabave takvog jednog vozila. Na taj način bi stvorili apsolutno sve uvjete koji su potrebni da naša društva mogu funkcionirati – kazao je župan Kolar i dodao kako upućuje čestitku svim dobrovoljnim darivateljima povodom Svjetskog dana darivatelja krvi i svim volonterima koji rade kroz društva i organiziraju akcije darivanja krvi. - Ova čestitka je zapravo i s jedne strane poziv, onima koji mogu, da se pridruže darivanju krvi. Od 2016. godine svjetski slogan o darivanju krvi je „Krv nas sve spaja”, mislim da je ovaj slogan sigurno najjači, najučinkovitiji i najplemenitiji. Vjerujem da će se još mnogi ljudi, nakon ovog današnjeg dana, priključiti ovim sjajnim ljudima – istaknuo je Kolar.

 

Ravnatelj Županijskog društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović je istaknuo kako darivanje krvi u Zagorju prerasta u tradiciju i višegeneracijsko darivanje krvi jer ima mnogih obitelji gdje daruju krv npr. i unuk, otac i djed. - Prve akcije darivanja krvi u Zagorju provedene su 1953. godine u Krapini, Pregradi, Humu na Sutli, Zlataru i Bedekovčini gdje je prikupljeno 280 bočica krvi. Od te godine darivanje krvi postala je tradicija. Zagorci su veliki humanitarci i iz tog razloga danas imamo takve rezultate da smo druga županija u Hrvatskoj po darivanju krvi. Mi u KZŽ imamo negdje oko 5 tisuća darivatelja krvi, a prikupimo oko 10 tisuća doza krvi. Sve više i više je mladih darivatelja krvi jer ulazimo u srednje škole i educiramo naše mlade. Uvijek zanavljamo s novim i mladim snagama kako bi nam taj cijeli korpus darivatelja krvi ne bi ostario i da nebi imali samo starije darivatelje – zaključio je ravnatelj Šimunović.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook