Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte što donosi Noć muzeja u Zaboku

U petak, 27. siječnja


Pučko otvoreno učilište Zabok povodom obilježavanja manifestacije Noć muzeja poziva vas na otvorenje izložbe 'Tradicijske igre i igračke u likovnom stvaralaštvu djece i mladih', u petak, 27. siječnja 2023. GRADSKA GALERIJA ZABOK, Zivtov trg 10/I

Tema: MUZEJI SU VAŽNI!

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ , kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje - odgovornost muzejske zajednice za prirodne , kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

Obilježavanje manifestacije Noć muzeja već 8. godinu Pučko otvoreno učilište Zabok organizira u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.

Cilj projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko - zagorske županije s gostujućim školama s područja Republike Hrvatske, koje će zajedno s radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti prikazano na reprezentativnoj izložbi. Osim toga, zadatak projekta je i umrežavanje županijskih škola u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanje u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti.

Izložba će pružit jedinstveni uvid u kreativnost i vizualno stvaralaštvo mladih. Cjelokupni projekt je svojevrsna platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti općenito te poticaj za buduću suradnju među nastavnicima u spomenutom području. Učenici izlagači pod vodstvom mentora imati će jedinstvenu priliku izložiti svoje radove u reprezentativnom galerijskom prostoru te razmjenjivati iskustva i ideje zajedno s ostalim sudionicima izložbe. Digitalni katalog učeničkih radova i njegova dostupnost na Internetu primjer je komunikacijskog kanala između učenika, mentora i publike.

ORGANIZATOR:

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Pučko otvoreno učilište Zabok

PROGRAM:

11:00 - LIKOVNA RADIONICA: «Optička igra"

13:00 - IZLOŽBA: Tradicijske igre i igračke U LIKOVNOM STVARALAŠTVU DJECE I MLADIH osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok uz gostujuću izložbu "Grafička Igra"

14:00 - PANEL DISKUSIJA: «Škola i muzeji (galerije) - sukreatori u procesu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine u kontekstu razvoja kulturno-kreativnih industrija i gospodarskog napretka regije"

Moderatorica: Marta Čaržavec

Panelisti:  predstavnik KZŽ

                 predstavnik Grada Zaboka

                 Vlasta Hubicki

                 Anđelko Švaljek

                 Božica Šarić

                 Bojana Birač

                 Anuška Alfirević

                 Carmen Bačura Potočić

                 Aleksandra Mašić Tumpa

TRADICIJSKE IGRE I IGRAČKE

Igra, igračka, igrica …

Igra je jedina ljudska aktivnost kojoj je svrha ona sama, a sudionici iste njenim ostvarenjem kreiraju konstantno promjenjiva pravila koja su važeća i razumljiva samo onima koji se igraju. Igrom se uči o svijetu oko sebe, stječe samopouzdanje, razvijaju socijalne i intelektualne vještine, gradi kreativnost, u igri se uživa, igra oslobađa. Koje su to tradicionalne igre koje su se igrale od davnina u našim krajevima? Igraju li se još i danas?

Igračka je prema definiciji predmet koji služi djeci za igru. Igračke iz prošlosti u pravilu su bile umanjene i pojednostavljene verzije stvarnih predmeta, a igrajući se njima djeca su imitirala ponašanja i pravila odraslih. Igračke su vezane za vlastito okruženje i djelatnosti kojima se ljudi bave te s ponosom ističemo da je umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja uvršteno na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine 2007. godine. Igraju li se današnja djeca još uvijek tim igračkama ili su one samo suvenir i podsjetnik na neko drugo doba?

Ovom temom želimo potaknuti djecu da istraže i možda ponovo otkriju igre i igračke kojima su se igrali naši stari, ali i da nam pokažu kako se danas igraju te u čemu uživaju igrajući se. Mogu li tradicijske igre i igračke korespondirati sa suvremenim medijima možda u vidu fotografije ili gif animacije? Nemojmo zaboraviti da je i likovno stvaralaštvo (crtanje, slikanje, modeliranje…) djelatnost koja je zabavna i u kojoj se uživa, dakle igra.

Carmen Bačura Potočić, prof. likovne kulture

Likovna radionica – optička igra

Tematska likovna radionica koju provodimo u sklopu projekta-izložbe vođena je idejom vršnjačkog poučavanja u likovnom stvaralaštvu. Učenici, osnovnoškolci i srednjoškolci, imaju priliku surađivati i razmijeniti iskustva te kroz kreativno likovno izražavanje uvažavati različitosti, njegovati toleranciju, stvarati pozitivno iskustveno ozračje i osjećaj pripadnosti u zajedničkom druženju tijekom stvaranja likovnih uradaka.

Devetnaesto stoljeće iznjedrilo je niz izuma koji se poigravaju optičkim iluzijama i pokretom čak i prije pojave fotografije i filma. Taumatrop, fenakistoskop, kineograf, filoskop, mutoskop i mnogi drugi za cilj su imali zabaviti malu i veliku djecu. U ovim izumima uživala su djeca, ali i odrasli. Osim samih izumitelja u optička istraživanja su se uključili i umjetnici poput slavnog fotografa Eadwearda Muybridgea koji se i sam okušao u izradi fenakistoskopa (Par pleše valcer, 1893.). Takve popularne igračke doprinijele su razvoju sedme umjetnosti i poslužile kao inspiracija pionirima filma. Težnja prikazu pokreta u umjetnosti ni nakon toga nije prestala, štoviše čak se produbila. Talijanski futuristi simultanim prikazom više faza pokreta nastojali su pokrenuti statičnu plohu slike. Prije njih i Vincent van Gogh svojim pastoznim potezima i intenzivnim bojama ostvaruje dinamiku slikarske površine. Sredinom 20.st. umjetnici op arta pokrenutost plohe ostvaruju optičkim iluzijama, a slikari akcije poput Jacksona Pollocka definiraju sam pokret kao presudan element stvaranja djela. Optičke igre intrigiraju i zanimljive su u svakom obliku od mehaničkog do suvremenog digitalnog. Na likovnoj radionici ove smo se godine upustili u kreativnu igru istraživanja ovog oblika zabave.

voditeljica radionice: Nikolina Ptičar, prof. likovne kulture

O projektu  „Grafička igra“

Projekt pod nazivom „Grafička igra“ uključuje sve škole primijenjene umjetnost i dizajna te one koje u svojoj nastavi imaju predmet grafičkih tehnika u Hrvatskoj. Kao idejna začetnica i voditeljica projekta postavila sam više ciljeva tijekom provedbe projekta. Okupljanje svih srednjih škola programa likovnih umjetnosti, nastavnika grafičkih tehnika i učenika u zajednički projekt te na taj način razvijanje suradnje i osnaživanje veza između škola diljem Hrvatske. Promoviranje grafičkih tehnika i likovne umjetnosti općenito te poticanje i promocija kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Poziv na zajedničku igru kroz inspiraciju tradicionalnim igrama iz krajeva kojih potječemo, ali i šire rezultirao je s 10 različitih otisaka svake škole što ukupno sačinjava opus od 80 grafika u raznim grafičkim tehnikama. Jedino pravilo ove društvene igre je bilo da u prijenosu učeničke ideje nema pravila. Nakon svih pristiglih radova sljedeća faza projekta je upravo započeta ovom izložbom. Okupljanjem svih sudionika i prezentacijom grafičkih listova izložbom u Zadru, upoznajemo se u želji za nastavkom igre. Iduću školsku godinu ova izložba bi trebala biti prezentirana i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Nadam se nastavku posjeta i razmjeni iskustava između škola, učenika i kolega te da je ovo tek početak zajedničke grafičke suradnje na državnoj razini u igri koju svi žele igrati. Bili veliki ili mali, život je igra koja ima i nema pravila. Stvarajmo, kršimo pravila skupa igrajući se i eksperimentirajući kroz grafiku te unaprijedimo život ljepšim iskustvima i umjetničkim djelima.

Mirna Oštarić Kerr, mag.art.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook