Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje Ljeto u Mariji Bistrici 2021.: Otvara ga Biciklijada 4 kapelice

Nakon Biciklijade 4 kapelice, Ljeto u Mariji Bistrici nastavit će se Javnom pokaznom vatrogasnom vježbom VZO Marija Bistrica, koja će se ove godine održati u Selnici u subotu 19. lipnja u 18 sati


 U Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica održana je press konferencija na kojoj je najavljena ovogodišnja manifestacija “Ljeto u Mariji Bistrici”, koja će naravno biti organizirana prema mogućnostima i prilagođena epidemiološkim prilikama. Program su predstavile stručne suradnice u TZ Općine Marija Bistrica Marija Klenkar i Mateja Janečić-Miketić. Predsjednik TZ-e i načelnik Marije Bistrice Josip Milički podsjetio je da prošle godine ''Ljeto u Mariji Bistrici'' nije organizirano na tradicionalan način. ''Inače imamo bogatstvo događaja u periodu od 3 mjeseca, no lani zbog poznate situacije imali smo dvije biciklijade i još pokoji događaj, no nismo radili ni klasičan program.'' rekao je Milički. No, ove godine, s obzirom na nešto povoljniju situaciju, odlučeno je da se manifestacija organizira, koliko je moguće. ''Složili smo program i vjerujem da će velika većina događaja biti moguća, a zapravo nadamo se i dodatnom popuštanju mjera, kako bi program mogli izvesti u kompletnom opsegu. Najveća je dvojba oko koncerata, no oni su planirani na otvorenome i nadam se da će u planirano vrijeme njihovog održavanja, mjere biti takve da nećemo imati problema sa organizacijom.'' zaključio je načelnik i pozvao sve da dođu na događanja unutar ovogodišnjeg ''Ljeta u Mariji Bistrici'' uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Sve počinje sa Biciklijadom 4 kapelice

Prvo događanje ''Ljeta u Mariji Bistrici'' je Biciklijada 4 kapelice, koja je na rasporedu ove nedjelje 13. lipnja. Uz Biciklijadu tradicija je i hodočašće biciklista. Od 9 sati na rasporedu je Sv. misa uz blagoslov biciklista i bicikala u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Nakon mise od 10 sati slijedi uplata kotizacije. Start biciklijade je u 10.30 sati, kod Crkve na otvorenom, a ruta u dužini od 14,6 km prolazi neposredno uz kapelice Sv. Ladislava, Sv. Marije Magdalene, Sv. Roka i Prasvetišta na Vinskom Vrhu. Na odmorištima je planirano osvježenje, a cilj je u Hotelu Kaj, gdje je u 13 sati predviđen ručak. Kotizacija iznosi 20, a za djecu do 15 godina je besplatna. Pravila biciklijade: Svi sudionici biciklijade dužni su se strogo pridržavati svih prometnih propisa i strogo se pridržavati svih uputa organizatora. Za sve osobe mlađe od 16 godina nošenje zaštitne kacige tokom cijelog trajanja biciklijade je obvezno. Nošenje kacige se preporučuje i ostalim sudionicima biciklijade. Organizator upućuje sve sudionike događaja da se pridržavaju preporuka i mjera koji su propisani od strane HZJZ. Na samom mjestu okupljanja bit će dezinficijens za ruke za sve sudionike biciklijade, čiji je broj ograničen na 100. Organizatori su Turistička zajednica Marija Bistrica i Hotel Kaj, a suorganizatori VZO Marija Bistrica i Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica.

Kazališne predstave, drive in kino, koncerti….

Nakon Biciklijade 4 kapelice, Ljeto u Mariji Bistrici nastavit će se Javnom pokaznom vatrogasnom vježbom VZO Marija Bistrica, koja će se ove godine održati u Selnici u subotu 19. lipnja u 18 sati. Nedjelja 4. srpnja donosi dvostruki program. PD "Grohot" od 9 sati organizira pohod Planinarskom obilaznicom oko Marije Bistrice, a od 20 sati u sklopu GFUK-a na rasporedu je predstava ''Šund naš svagdašnji'' i to na središnjem bistričkom trgu. U programu je planirana i još jedna kazališna predstava na otvorenom i to ''Ringišpil'' Kerekeš teatra, u subotu 17. srpnja od 20 sati na trgu. Tradicionalna Bistrička noć planirana je 10. srpnja 0d 19 sati na trgu, uz nastup Mejaša, a dan kasnije, također na trgu od 19 sati održat će se Tradicionalna ljetna glazbena večer uz KUD ''Lovro Ježek''. Blagdan MBB slavi se 13. srpnja, a to je ujedno i Dan Župe i Općine Marija Bistrica. U predvečerje svetkovine 12. srpnja u 20.30 sati na rasporedu je procesija sa svijećama od Marije Bistrice do Vinskog Vrha, gdje je u tamošnjoj kapelici po dolasku na rasporedu misa. Ovogodišnje ''Ljeto u Mariji Bistrici'' nudi i Ljetno drive in kino 24. srpnja i 28. kolovoza na parkiralištu na obilaznici od 20.30 sati. Zadnjega dana mjeseca srpnja na Trgu u 10 sati počinje 2. ljetna bistrička likovna kolonija, a od 20 sati je na programu Jazz koncert: Lela & Joe Kaplowitz. Uoči dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 4. kolovoza, na trgu je u planu koncert Saše Lozara. U predvečerje Svetkovine marijina uznesenja 14. kolovoza u 20:30 sati na Bistričkoj kalvariji na rasporedu je Put svjetla i procesija sa svijećama, a 21. kolovoza na trgu je planiran 7. susret klapa. Program se i ove godine proteže do rujna. U subotu 4. rujna na trgu će od 20 sati nastupiti Ansambl 'Sudar Percussion trio'', dan kasnije na rasporedu je 15. Biciklijada "Selnica – Gusakovec" od 15 sati, te koncert ''Splitskih virtuoza'' od 20 sati, opet na trgu. Završni događaj planiran je u subotu 11. rujna, kada bi se trebala održati Smotra folklora, s početkom u 19 sati. Napomenuto je kako je program podložan izmjenama, a svi sudionici i posjetitelji pozvani su da se pridržavaju preporuka i mjera koji su propisani od strane HZJZ. Cijeli program događanja može se pronaći na:www.facebook.com/TZ.MBistrica/ ili www.tz-marija-bistrica.hr/. (Elvis Lacković)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook