Prethodni članak
Sljedeći članak

11,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za dom za žrtve nasilja

Dodjela ugovora je održana u sklopu prezentacije Jačanje zaštite žrtava obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama o jačanju kaznenopravne politike u sferi zaštite žrtava nasilja u obitelji i strožeg sankcioniranja svakog oblika nasilja


U srijedu, 11. lipnja 2021. godine, je u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održano uručivanje ugovora iz Poziva „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“ u sklopu kojeg je Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljeno 11.626.118,74 za realizaciju projekta Novi početak.
Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK počeo je raditi 7. prosinca 2020. godine na privremenoj tajnoj lokaciji. Osnivač ove ustanove je Krapinsko-zagorska županija, koja u ovom trenutku u potpunosti sama i financira njegove troškove rada. Kapacitet Doma je 8. korisnika, zbrinjava odrasle korisnike oba spola i djecu. U ovom trenutku je u Domu zbrinuto 6 korisnika, a u jednom kraćem razdoblju Dom je bio i u potpunosti popunjen.

S ciljem uspostave skloništa na trajnoj adresi i povećanog kapaciteta za smještaj 12-15 korisnika, Krapinsko-zagorska županije je prijavila projekt Novi početak na Javni poziv „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji" te joj je odobreno 100% financiranje istog iz Europskog socijalnog fonda. Partneri na ovom 11,6 milijuna kuna vrijednom projektu su Centar za socijalnu skrb Krapina i ustanova Dom NOVI POČETAK. Ugovor o dodjeli sredstava potpisali su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Ugovor je županu Kolaru simbolično uručio ministar Aladrović, dok su dodjeli prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. „Ovim projektom ćemo proširiti postojeće kapacitete za žrtve nasilja u obitelji te osigurati još bolje uvjete smještaja i stručne podrške. Također, uspostavit će se savjetovalište u novouređenom prostoru i osigurati mogućnosti edukacije za stručnjake koji rade sa žrtvama nasilja. Planiraju se brojne aktivnosti koje imaju za cilj senzibiliziranje javnosti o problemu nasilja u obitelji te nasilja općenito i vjerujem da ćemo svi zajedno doći do toga da u društvu postoji samo nulta tolerancija na bilo koju vrstu nasilja" – poručio je ovom prilikom župan Željko Kolar.

Dodjela ugovora je održana u sklopu prezentacije Jačanje zaštite žrtava obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama o jačanju kaznenopravne politike u sferi zaštite žrtava nasilja u obitelji i strožeg sankcioniranja svakog oblika nasilja.

Osim skloništa za žrtve nasilja u obitelji kroz Dom NOVI POČETAK, na području Krapinsko-zagorske županije od 2012. godine djeluje SOS telefon za žrtve nasilja, a od 2017. godine i savjetovalište. Obje usluge organizira udruga CESI, a troškove financira Krapinsko-zagorska županija kroz višegodišnje javne pozive.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook