Prethodni članak
Sljedeći članak

Pobjednica 1. Babičinih kolača: 'Kuhati me naučila babica, a 'štrukli od hajdine kaše' jako su stari recept'

Lenta i fotografije s 1. Babičinih kolača draga su mi uspomena, kaže baka Slavica Reiner


Babičini kolači kao manifestacija i izbor kojeg je prvi put organizirala Krapinsko-zagorska županija 24. veljače 2007. u Humu na Sutli ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih recepata naših babica. Prva pobjednica bila je Slavica Reiner iz Pregrade, sa štruklima od hajdine kaše. Kad smo je nakon 14 godina pitali sjeća li se tog događaja, Slavica nam je rekla: 'Ponekad se sjetim' i to s radošću.

'Štrukli moje babice'
Sama nam je otkrila da je na natjecanje otišla na nagovor Sanje Škrinjar, kako bi i pregradski kraj imao svoju predstavnicu. A, Slavica se iskazala u pripremi kolača, posebno na pregradskoj najvažnijom priredbi Branju grojzdja gdje su častili s domaćim kolačima.

Pobjedu nije očekivala, ali je joj je draga uspomena. Kao i lenta i fotografije s 1. Babičinih kolača. Za natjecanje se nije posebno pripremala, a za štrukle od hajdine kaše odučila se jer je to stari recept, štrukli kakve njezina baka pripremala, koja ju je i naučila kuhati.

Slavica je bila jedna od pet sestara. Dok su druge sestre išle raditi u polje, ona je ostala s babicom, čuvala mlađe sestrice i nosila joj stvari iz vrta. Uz nju je i naučila kuhati. Nije ih dugo delala, otkrila je, no kako su bili jako stari recept, odlučili ih je prezentirati.

 

Isječak iz Zagorskog lista (2007.)

- Baš su dobro ispali, svima su bili fini. Čak su ljudi iz Međimurja jednog dana došli do mene u Pregradu. Mislili su da imam doma gostionu i da ja unutra te štrukle prodajem - sa smijehom se prisjetila Slavice potražnje za njenim domaćim štruklima. Uz štrukle od hajdine kaše koja je jako hranjiva žitarica, žiri je uzeo u obzir štruklje s dinstanim i biberenim zeljem. – To je jako starinsko jelo. Znalo se dat za južnu težakima da bude 'šarf', slano, da su mogli onda dalje popiti i dalje delati – otkrila nam je Slavica.

Manifestacija seli u mjesto pobjednice
Iako zbog epidemioloških mjera već 2 godine ne može uživati u festivalu zagorskih tradicionalnih slastica, a bake čekaju novo normalnije vrijeme za taj poseban događaj, ova manifestacija itekako je polučila značaj. Ovom manifestacijom se potiču i održavaju tradicionalne vrijednosti te skreće pozornosti na važnost žena, a naročito baka u životu zagorskih obitelji. Inače, svake godine natjecanje se održava u mjestu iz kojeg dolazi pobjednica, što daje još veću posebnost manifestaciji. Ovi recepti samo su dio naše kulture, dok nas fini bakini kolači uvijek vraćaju u djetinjstvo.

Zaštita narodne nošnje
Osim što je vrsna kuharica, Slavičina je strast narodna nošnja. Pokrenula je projekt zaštite narodne nošnje pregradskog kraja kao nematerijalnog kulturnog dobra te čeka odgovor.

- Istraživanje je trajalo godinama, rasvjetljavalo se dio po dio... Po cijeloj okolici Pregrade sam pronalazila dijelove naše svečane odjeće od kraja koja se nosila početkom 19. i početkom 20. stoljeća. Želja mi je bila da se sačuva sa svim detaljima, na ponos našim bakama, a i da s ih mi s ponosom nosimo te tako taj dio zagorske ljepote prenosimo mladim generacijama – rekla je Slavica.

Nekada se konoplja sijala u svakoj kući, a Slavica je napisala knjigu o cijelom procesu obrade konoplje. Za tu njezinu strast prema narodnoj nošnji zaslužna je također babica, koja je uvijek nosila takvu lijepu jednostavno bijelu narodnu nošnju, skladno šivanu.

Donosimo recept!

Recept za pobjednički kolač 1. Babičinih kolača Štruklji od hajdine kaše

Tijesto:

40 dag brašna
2 žlice ulja
1 jaje
Sol
Mlačna voda
Nadjev:

30 dag hajdine kaše
50 dag sira
3 jaja
15 dag putra


Priprema:

Hajdinu kašu skuhati, procijediti i ohladiti. Zatim dodati sir, jaja, puter i sve skupa dobro izmiješati. Nadjev premazati po tijestu i saviti ga, nakon toga narezati na komade i staviti u pećnicu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook