Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenkovićev koalicijski partner HNS najoštrije osudio korištenje ustaških simbola u javnom prostoru

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ističe kako je poražavajuće da odavanje spomena žrtvama pada u drugi plan zbog sramotnih ispada pojedinaca zaslijepljenih mračnom ideologijom.


Plenkovićev koalicijski partner HNS u svojem je priopćenju najoštrije osudio korištenje ustaških simbola u javnom prostoru. HNS se,naime, oglasio u povodu incidenta koji se jutros dogodio u Zadru na obilježavanju 28.godišnjice vojno-redarstvene operacije "Maslenica" koju je napustio predsjednik Zoran Milanović kad su se u službenim protokolu proslave pojavile osobe s oznakama HOS - a.

Ustaška obilježja i pozdrav nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske niti s civilizacijskim vrijednostima koje kao članica Europske unije dijelimo s ostatkom Europe i svijeta i samim time nema im mjesta na obljetnicama koje slave uspjehe u Domovinskom ratu, stoji između ostalog u priopćenju.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ističe kako je poražavajuće da odavanje spomena žrtvama pada u drugi plan zbog sramotnih ispada pojedinaca zaslijepljenih mračnom ideologijom.

„Umjesto da odajemo počast žrtvi poginulih branitelja, govorimo o njihovoj hrabrosti i doprinosu za život u slobodi, mi smo opet prisiljeni u javnom prostoru obračunavati se s duhovima mračne prošlosti. No, kad već moramo, onda je potrebno istaknuti da kao nacija moramo prihvatiti činjenicu kako je nedopustivo koketirati s režimom koji je pod istim ovakvim simbolima, nevine ljude, čak žene i djecu slao u smrt. Stoga časna obrana naše domovine ne može nikada biti u istom kontekstu koji na javnu pozornicu zaziva slavljenje ustaških simbola. To je linija koju ne smijemo prelaziti.“- poručuje Čuraj.

Za HNS su svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske, bez obzira u kojoj su se postrojbi borili, nastavlja se u priopćenju, stoga naglašavaju kako ne spore ulogu HOS-a u Domovinskom ratu, no fašistička obilježja u javnom prostoru nikad neće tolerirati.

„Hrvatska kakvu želim je tolerantna, otvorena i uključiva i ovakvim simbolima apsolutno ne smije biti mjesta u javnom prostoru.  Dužnost svih nas koji želimo da Hrvatska ide naprijed je da ne tražimo opravdanja za ovakve ispade i prešutno ih toleriramo već da svaki ovakav incident i ispad oštro osudimo“,zaključuje Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook