Prethodni članak
Sljedeći članak

Uloženo je puno truda i dobre volje, a korist je i za zaposlene žene i za one o kojima su brinule

Održana je završna konferencija projekta 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra'


Uloženo je puno rada, truda i dobre volje i korist je višestruka, i za zaposlene žene i za korisnike o kojima su brinule – rezime je završne konferencije projekta 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra', koja je održana danas u prostorijama Udruge Kućna pomoć, koja je i nositelj projekta, u Markušbrijegu.

Konferenciji je prisustvovalo nekoliko predstavnika partnera u projektu i gerontodomaćica, a bilo ju je moguće pratiti online. Rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta Lidija Jurinić. Projekt 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra' ostvaren je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, odnosno financiran je preko Europskog socijalnog fonda, a vrijedan 3.858.431,11 kuna. Provođen je od 26. srpnja 2018. godine do 26. siječnja 2021. godine, a partneri na projektu su HZZ Područni ured krapina, CZSS Zlatar Bistrica, Grad Zlatar te općine Lobor, Novi golubovec, Mihovljan, Mače, Zlatar Bistrica i Konjščina.

Cilj projekta je uključivanje žena iz ranjivih skupina na tržište rada, poboljšanje mogućnosti njihove zapošljivosti te pružanje pomoći osobama u nepovoljnom položaju. Tako su kroz projekt prošle 22 zaposlene žene, koje su skrbile o ukupno 163 kranja korisnika, a 10 žena završilo je u sklopu projekta i tečaj za zvanje njegovateljice i dobilo uvjerenje o osposobljavanju koje doprinosi njihovoj daljnjoj zapošljivosti. Podijeljeno je 2880 paketa kranjih korisnicima. Žene su korisnicima pomagale u svakodnevnim aktivnostima, osobnoj higijeni, čišćenju kuće, donosile im lijekove, obavljale dućan i ono, možda i najvažnije – družile se s njima i mnogima u tom periodu bile jedina obitelj. Kako je istaknula Lidija Jurinić, kroz projekt je osnažila i udruga, povećana je njezina vidljivost u javnom prostoru, povećan opseg pružanja socijalnih usluga i stvorena platforma za nastavk aktivnosti i osmišljavanje nove ponude socijalnih suluga. Projekt je utjecao i na lokalnu zajednicu. – Povećana je dostupnost izvaninstitucionalnog oblika skrbi, povećana kvalietta života korisnika, potaknut osjećaj socijalne osjetljivosti građana i žene su osnažene za daljnje zapošljavanje – istaknula je.

Zadnji radni dan geronotodomaćicama bio je 30. listopad 2020. godine, a kako je rečeno na konferenciji, kako se projekt bližio kraju, bilo je sve teže i gerontodomaćicama i korisnicima. – No, nadam se da ćemo zajedničkim snagama nastaviti provođenje ovog značajnog projekta, zato smo i aplicirali na natječaj za 2. fazu i očekujemo pozitivan ishod. U drugoj fazi, koja bi se provodila kroz razdoblje od jedne godine, 18 žena brinulo bi o 130 korisnika – rekla je voditeljica projekta.

Predsjednik Udruge Damir Hubak zahvalio je svim parterima u projektu koji su pomogli u realizaciji, svim geronotodomaćicama i cijelom timu koji je napravio dobar posao.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook