Prethodni članak
Sljedeći članak

Uloženo je puno truda i dobre volje, a korist je i za zaposlene žene i za one o kojima su brinule

Održana je završna konferencija projekta 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra'


Uloženo je puno rada, truda i dobre volje i korist je višestruka, i za zaposlene žene i za korisnike o kojima su brinule – rezime je završne konferencije projekta 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra', koja je održana danas u prostorijama Udruge Kućna pomoć, koja je i nositelj projekta, u Markušbrijegu.

Konferenciji je prisustvovalo nekoliko predstavnika partnera u projektu i gerontodomaćica, a bilo ju je moguće pratiti online. Rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta Lidija Jurinić. Projekt 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra' ostvaren je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, odnosno financiran je preko Europskog socijalnog fonda, a vrijedan 3.858.431,11 kuna. Provođen je od 26. srpnja 2018. godine do 26. siječnja 2021. godine, a partneri na projektu su HZZ Područni ured krapina, CZSS Zlatar Bistrica, Grad Zlatar te općine Lobor, Novi golubovec, Mihovljan, Mače, Zlatar Bistrica i Konjščina.

Cilj projekta je uključivanje žena iz ranjivih skupina na tržište rada, poboljšanje mogućnosti njihove zapošljivosti te pružanje pomoći osobama u nepovoljnom položaju. Tako su kroz projekt prošle 22 zaposlene žene, koje su skrbile o ukupno 163 kranja korisnika, a 10 žena završilo je u sklopu projekta i tečaj za zvanje njegovateljice i dobilo uvjerenje o osposobljavanju koje doprinosi njihovoj daljnjoj zapošljivosti. Podijeljeno je 2880 paketa kranjih korisnicima. Žene su korisnicima pomagale u svakodnevnim aktivnostima, osobnoj higijeni, čišćenju kuće, donosile im lijekove, obavljale dućan i ono, možda i najvažnije – družile se s njima i mnogima u tom periodu bile jedina obitelj. Kako je istaknula Lidija Jurinić, kroz projekt je osnažila i udruga, povećana je njezina vidljivost u javnom prostoru, povećan opseg pružanja socijalnih usluga i stvorena platforma za nastavk aktivnosti i osmišljavanje nove ponude socijalnih suluga. Projekt je utjecao i na lokalnu zajednicu. – Povećana je dostupnost izvaninstitucionalnog oblika skrbi, povećana kvalietta života korisnika, potaknut osjećaj socijalne osjetljivosti građana i žene su osnažene za daljnje zapošljavanje – istaknula je.

Zadnji radni dan geronotodomaćicama bio je 30. listopad 2020. godine, a kako je rečeno na konferenciji, kako se projekt bližio kraju, bilo je sve teže i gerontodomaćicama i korisnicima. – No, nadam se da ćemo zajedničkim snagama nastaviti provođenje ovog značajnog projekta, zato smo i aplicirali na natječaj za 2. fazu i očekujemo pozitivan ishod. U drugoj fazi, koja bi se provodila kroz razdoblje od jedne godine, 18 žena brinulo bi o 130 korisnika – rekla je voditeljica projekta.

Predsjednik Udruge Damir Hubak zahvalio je svim parterima u projektu koji su pomogli u realizaciji, svim geronotodomaćicama i cijelom timu koji je napravio dobar posao.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog vjetra, na dionici Jadranske magistrale Karlobag-Sveta Marija Magdalena (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Zbog olujnih udara vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Za...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program