Prethodni članak
Sljedeći članak

Pitali smo zagorske gradonačelnike kako provode godišnji, evo što su nam rekli

Gradonačelnica Zlatara opravdano ne želi otkriti lokaciju, gradonačelnik Klanjca nije bio na godišnjem sedam godina, Emil Gredičak je ‘ulovio’ nekoliko vikenda, Marko Vešligaj će na tjedan dana na južni Jadran, gradonačelnik Krapine je sretan kad ‘uhvati’ malo vremena kako bi bio s obitelji, Ivan Hanžek ne namjerava na godišnji, Nikola Gospočić se kupa s mobitelom i laptopom


Kako provode ljeto, u kojoj mjeri koriste godišnji, gdje putuju i je li im koronavirus poremetio neke ovogodišnje planove za godišnji odmor, pitali smo gradonačelnike u Krapinsko – zagorske županije i, po mnogima, najljepšu gradonačelnicu.

 

Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara, pristojno nam se javila i opravdano nije željela otkrti lokaciju na kojoj upravo sada ljetuje. Opravdani razlog je činjenica što je jedne godine javno objasnila detalje svog godišnjeg odmora, a to što je odmah nakon toga na odmoru bila opljačkana, pripisuje baš tome. Sad nema druge nego joj poželjeti ugodan odmor, ‘punjenje baterija’ i sretan povratak.

 

 

 


Za razliku od nje gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić svake godine nastoji otići u nekoliko navrata s obitelji na odmor u Omišalj na otoku Krku gdje ima obiteljsku kuću već više od 30 godina. - Naravno to nije pravi godišnji, nego u potpunosti radni s mobitelom, laptopom i ostalim pomagalima. Godišnji se svodi na činjenicu da nisam u uredu ili kako smo ove godine naučili prakticiram rad od kuće odnosno vikendice – poslao nam je odgovor na pitanja sa svog godišnjeg gradonačelnik Nikola Gospočić.

 


Gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek nti je bio ove godine na godišnjem, niti to namjerava. Štoviše, od kad je gradonačelnik Zaboka nije iskoristio niti jedan jedini dan za godišnji odmor. Tako ga u planiranju godišnjeg nije mogla omesti ni epidemija koronavirusa. - Ovo ljeto je mnogočemu specifično, u našem gradu dogodio se "projektni boom" pa je ljeto itekako radno. Obnašajući dužnost gradonačelnika Grada Zaboka nisam koristio godišnji odmor. Moram priznati da se krajem srpnja i početkom kolovoza osjeti da su godišnji odmori stoga ima i manje obaveza, ali zato to vrijeme koristim za reviziju učinjenog ili planiranje ostatka godine. Kako u navedeno vrijeme nema ni protokolarnih obaveza, popodneva i vikende koristim za druženje sa unucima i uređivanje okućnice – otkriva gradonačelnik Hanžek u čemu uživa kad se nađe malo vremena.

 


‘Ove godine "ulovio" sam nekoliko vikenda i nekoliko radnih dana. U pravilu odvezao sam obitelj na more,a ja sam se vraćao na posao radnim danima….Uvijek sam odlazio na otok Vir, s obitelj i to u periodu kada i supruga može dobiti godisnji odmor – odgovorio nam je na pitanja gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. Kaže da godišnje iskoristi oko desetak dana godišnjeg, ali ne odjednom. Primjerce, na odmoru jedno je jutro razgovarao poslovno telefonom neprekidno od 8 do 12 sati. – Godišnji su zapravo radni. Vjerujem da kod većine kolega i kolegica isto – kaže gradonačelnik Gredičak i dodaje da je korona kriza neminovno promjenila svima nama živote u nekom dijelu, pa tako i u poslovnom planovima, planovima za putovanja osobito za udaljenije destinacije. Pozitivno u svemu ipak vidi u činjenici da je otkrio planinarenje u korona periodu. - Uz otok Vir na kojem ljetujem već skoro 40 godina, jako volim otkrivati i “nova mjesta” u cijeloj našoj Hrvatskoj. U zadnjih nekoliko godina pomalo istražujem lstru i Gorski Kotar. Hrvatska je predivna u svakom svojem kutku – kaže gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

 


Planovi gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja, još su samo planovi. - Planiram ići na tjedan dana na južni Jadran, vjerojatno na neki od otoka. Obično sam svake godine u ljetnom periodu odsutan tjedan dana, a isto toliko i u zimskom periodu. Naravno da se teško u potpunosti isključiti kad obavljate funkciju gradonačelnika tako da su laptop i mobitel uz mene i redovno prema potrebi komuniciram s Gradskom upravom – kaže gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kojem korona nije poremetila planove barem što se godišnjeg odmora tiče, a ističe da ljeti provodi godišnji na Jadranu, najčešće na nekom od dalmatinskih otoka, a u zimskom periodu je u nekoliko navrata putovao na nekoliko dana u strane zemlje na odmor, obično oko Nove godine.

 


- A što da kažem? Niti sam bio na godišnjem odmoru, niti namjeravam ići. Tako polako već osmu godinu od kad sam gradonačelnik. Naime, djeca su sad velika, ne moram ići s njima, a i ove godine baš završavamo vrtić, slijedi tehnički pregled…Možda koji dan ostanem doma, to je sve – odgovorio nam je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

 


- Ove godine još nisam bio na godišnjem odmoru, na planiram ići. Otkad sam na dužnosti gradonačelnika moram priznati da su moji godišnji odmori više „radni odmori“. Pokušavam sve maksimalno odraditi i posvetiti se obitelji, no to je jako teško. Uvijek iskrsnu neki nepredviđeni problemi ili se nešto treba riješiti. Rijetko se odvajam od mobitela te se često čujem i sa svojim suradnicima, ali to sam prihvatio kao normalno. Obzirom da nemam radno vrijeme, to je ponekad jako teško objasniti mojim najmilijima, posebice najmanjima. Kada sam radio u zdravstvu imao sam možda „kvalitetnije odmore“ u smislu odmaka od posla i svakako dulje – jer priznat će i moji suradnici moji godišnji odmori su sve kraći i kraći, ali ne žalim se – odgovorio nam je na pitanja gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook