Prethodni članak
Sljedeći članak

Pakistanac oženio Zagorku, doselio u Zagorje i postao hrvatski reprezentativac


Wasal Kamal, 42-godišnji Pakistanac iz Lahorea, drugog po veličini pakistanskog grada, koji broji preko 11 milijuna stanovnika, već devetu godinu živi u Hrvatskom zagorju, najprije u Lepajcima kod Krapine, a posljednjih par godina u Oroslavju, gdje je kupio kuću i skrasio se sa svojom suprugom, Danijelom Pavić i sinom Jakobom. Njihova ljubavna i zajednička životna priča započela je još 2014. godine kada su se počeli dopisivati putem jedne društvene mreže za spojeve. – Dopisivali smo se, svidjeli smo se jedno drugom i onda je Danijela skupila hrabrost i odlučila doći u Pakistan da se upoznamo. Ja sam u to vrijeme radio kao fitness trener pakistanske reprezentacije u kriketu, odveo sam je na utakmicu na prepuni stadion i to je bio naš prvi susret. Danijela je ostala u Pakistanu, upoznao sam je sa svojim roditeljima, a ja sam njene roditelje upoznao razgovarajući s njima više puta online. I ubrzo smo se vjenčali u Pakistanu, a samom vjenčanju su prisustvovali online i Danijelini roditelji. Naime, morali smo tako jer je dosta komplicirano stalno dolaziti i odlaziti u Pakistan budući u Hrvatskoj nema pakistanske ambasade, niti u Pakistanu postoji hrvatska ambasada. Tako da je za vizu Danijela morala ići u Bosnu, a ja u hrvatsku ambasadu u Iranu. No, uglavnom, nakon vjenčanja, Danijela se vratila u Hrvatsku, ja sam aplicirao za vizu i nakon nekih četiri mjeseca došao sam ovdje za njom – priča nam Wasal na tečnom engleskom, budući je, kaže, za sada hrvatski jezik naučio tek napola.

 

Hrvatska stvarnost

No, dolaskom u Hrvatsku, unatoč ljubavnoj bajci s Danijelom, suočio se sa surovom hrvatskom stvarnošću. Wasal je, naime, po struci dizajner interijera. Iako je najprije diplomirao kompjutorsko programerstvo, s vremenom se odlučio ipak baviti uređenjem interijera za što je u Pakistanu otvorio i svoju privatnu tvrtku preko koje i dan danas radi online. Osim što je fitness trener, također se bavi i modelingom te glumom, za što i sada ima povremene angažmane. Ipak, nakon dolaska u Hrvatsku, prve dvije godine nije uspjevao pronaći posao zbog nepoznavanja jezika, a potom je počeo raditi kao konobar u jednom restoranu u Zagrebu. – Nažalost, nakon četiri mjeseca restoran je zatvoren. I nakon toga sam tijekom godina promijenio čak četrnaest različitih poslova, radio sam i u građevini i, vjerovali ili ne, poslodavci mi nisu plaćali gotovo ništa. Ostali su mi dužni oko 65 tisuća kuna. Žalio sam se i policiji i inspekcijama, ali jednostavno su mi rekli: 'Dobro došli u Hrvatsku. Pa to je ovdje normalno'. Tvrtka ode u stečaj i nikome ništa. I s ovom kućom u Oroslavju smo imali problema. Građevinac je sagradio četrnaest kuća, uzeo je novac, a nije ih završio. Imao je nekoliko tvrtki, bankrotirao je, otišao u stečaj i onda sam ja morao uložiti još 25 tisuća eura da bi završio kuću koju sam već platio. I još je nisam uspio u potpunosti završiti. Uglavnom, sada radim od kuće, online, za kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama i nemam nikakvih problema s naplatom. Bavim se uređenjem interijera i to je ono što volim raditi – ispričao nam je Wasal, koji je prije godinu i pol dana dobio i hrvatsko državljanstvo.

Religioznost

Kao što smo već uvodno spomenuli, prvih nekoliko godina sa suprugom Danijelom živio je u Lepajcima u njezinoj obiteljskoj kući, no, kad im se rodio sin Jakob, odlučio je da je vrijeme za samostalan život. – Svi su me lijepo prihvatili i bili su dobri prema meni, iako, moram priznati da zbog jezične barijere i nisam previše komunicirao sa susjedima. Na odluku da idemo negdje samostalno živjeti najviše me motivirala moja vjera. Naime, ja sam musliman i vrlo sam religiozan. Molim se Bogu pet puta dnevno, a za Bajram i ostale blagdane idem u Zagreb u džamiju. Ne jedem svinjetinu, ne pijem alkohol, ne konzumiram droge, ne pušim... Od mesa jedem samo halal meso, a kako se u hrvatskim restoranima namirnice često međusobno dodiruju, koriste se iste daske i noževi, nikad ne jedem u restoranu. A znate kako je u Hrvatskoj na selu, pogotovo u Zagorju. Svinjetina je glavna u prehrani, a piletina i ostalo meso nije halal. Halal je propisan način na koji životinja treba iskrvariti kako bi meso bilo čisto. I jednostavno, kako je to meni vrlo važno, isto tako mi je važno da izvršim svoju obavezu i da tu svoju vjeru usadim i svom sinu. Tako da smo odlučili prije tri godine stvoriti svoj dom ovdje u Oroslavju. Naime, ja nemam nikakav problem da itko oko mene jede svinjetinu, pije alkohol ili puši. Meni to nimalo ne smeta. No, prema mojoj vjeri to je zabranjeno, nečisto. I u Kuranu, i u Bibliji piše 'Ne jedite svinjetinu'. To je test za nas, a ja izrazito poštujem svoju vjeru i želim živjeti u toj čistoći. Kad mi je sin krenuo u vrtić, zamolio sam ih da ga u vrtiću hrane kao vegetarijanca, a doma ja pripremam ribu i halal meso koje nabavljam u Zagrebu – priča nam Wasal u svom oroslavskom domu te dodaje kako njegov sin Jakob rado s njime moli te uči o Kuranu, a zbog tamnije boje kože i činjenice da je musliman, kaže Wasal, maleni Jakob nije imao nikakvih problema ni u vrtiću, ni izvan njega. – Ljudi u Zagorju su divni prema nama. A tako je i u Dalmaciji i bilo gdje drugdje  u Hrvatskoj. Jedino se Zagrepčani drže nekako kao da su iznad svih ostalih i, barem oni koje sam ja upoznao, teško prihvaćaju strance – svjedoči nam Wasal.

 

Podrška supruge

No, upravo u Zagrebu ima i najbolje prijatelje, iako su među njima većinom stranci, članovi kriket kluba Zagreb Sokol. – To su uglavnom Englezi i Južnoafrikaci koji su oženili Hrvatice i igraju ovdje kriket, sport koji je kod nas u Pakistanu izrazito popularan. Ja također igram i postao sam članom reprezentacije Hrvatske u kriketu. Isto tako nastavljam se baviti modelingom i glumom. Sad uskoro kreće snimamanje jedne bollywoodske produkcije za Netflix i snimat će se ovdje u Lici jedan dio i ja ću također sudjelovati. Oduvijek me to privlačilo. Naime, moj otac je isto bio model i glumac i dosta je poznat u Pakistanu, tako da je meni to u krvi i drago mi je što se i ja imam priliku time baviti – priča nam Wasal, koji u svemu što radi ima podršku supruge Danijele, koja radi kao nastavnica povijesti u osnovnoj školi u Krapini. Kako nam je rekao, supruga poštuje i prihvaća njegovu religioznost, kao i njegovu želju i namjeru da svoju vjeru prenese na sina, a to joj je, kaže, najavio i prije nego što su dobili dijete.

 

Odličan kuhar

I upravo dok smo u njhovom obiteljskom domu završavali vrlo ugodan razgovor sa simpatičnim i vrlo otvorenim Wasalom, kući je s posla stigla i njegova supruga Danijela, koja nam je otkrila još neke zanimljive detalje o njenom upoznavanju, ali i životu s Wasalom. – Nakon nekih godinu dana dopisivanja, kad sam odlučila otputovati u Pakistan, Wasal se skrivao na aerodromu da prvo vidi jesam li dobra ili nisam. Stavio je kapuljaču na glavu da ga ne prepoznam – uz smijeh nam prepričava Danijela koja kaže da su njenog supruga svi dobro prihvatili. – I moji roditelji, i rodbina, i susjedi, svi su ga dobro prihvatili i zbilja mi je drago zbog toga. Što se tiče njegovog načina života, on uglavnom kuha, često kuha i odlično kuha, tako da meni to ne predstavlja nikakav problem. No, prihvatio je i našu hranu, variva, juhe, grah, puricu s mlincima, ali i druge zagorske specijalitete kao što je bučnica – priča nam Danijela, s kojom smo se morali našaliti i slagati joj da nam je, dok nje nije bilo, Wasal ispričao da kao musliman može imati četiri žene te da ih već ima tri. No, simpatična Danijela nije se dala prevariti, ni zbuniti. – Ja sam mu rekla da može, ali da onda gubi prvu. No, ja mislim da sam mu i ja navrh glave, a kamoli da ih ima još tri – uz smijeh nam odgovara Danijela, a s njom se odmah složio i Wasal. – Jedna žena mi je i više nego dovoljna – rekao je uz svoj zarazni osmijeh svestrani pakistanski Zagorec i hrvatski reprezentativac Wasal Kamal.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook