Prethodni članak
Sljedeći članak

Ova je zagorska Općina odlučila svim učenicima plaćati školski obrok

Na inicijativu općinske načelnice Blanke Stipčić Berić, djeci koja pohađaju Osnovnu školu Pavla Štoosa u Kraljevcu na Sutli od ove će školske godine Općina u cijelosti pokrivati troškove prehrane


Iz Kraljevca na Sutli stižu lijepe vijesti za učenike tamošnje osnovne škole. Naime, 108 učenika koliko trenutno broji OŠ Pavla Štoosa zajedno s PŠ Radakovo, od ove školske godine imat će besplatan obrok u školskoj kuhinji. Iako je već i prije sufinancirala troškove školske kuhinje, od rujna ove godine sve troškove prehrane učenika pokrivat će Općina u cijelosti.

Sastavljanje jelovnika

– Pregovaramo sa školom i pokušavamo sastaviti jelovnik te vidjeti koliko bi koštao. Točan iznos moramo ustanoviti s obzirom da su se cijene promijenile. Ravnatelj mi je pripremio izračun za prošlu godinu i kad sam vidjela o kojem se to iznosu radi i kad to preslikamo na nekakav komunalni dio, to ja zapravo „flekica“ na asfaltu. Na temelju prošle školske godine, a s obzirom da smo već prije sufinancirali školsku kuhinju, da bismo pokrili cijelu godinu morali bismo dodati još 60.000,00 kuna. Naspram nekakvih radova, to je tako mali iznos za koji mislim da bismo ga naprosto trebali utrošiti u naše mlade. U svakom slučaju Općina će u cijelosti financirati školski obrok za sve učenike koji pohađaju našu školu – najavljuje načelnica Blanka Stipčić Berić. Osim finanacijske održivosti, smatra načenica, jelovnik bi trebao zadovoljiti i potrebu za zdravom ishranom školske djece. - Od prošle godine školski obroci su kuhani. Trebali bi složiti jelovnik s kojim bi svi bili zadovoljni, da je nutritivno vrijedan, da je kuhan, da je topli i da neka djeca, koja naprosto nemaju druge mogućnosti, dobiju jedan topli obrok u školi – dodaje Stipčić Berić.

Privući djecu iz okolnih mjesta

Ovom mjerom, osim što će se rasteretiti kućni budžet roditelja, Općina Kraljevec želi privući i djecu iz okolnih mjesta da pohađaju školu u Kraljevcu. - Želja nam je da ih na taj način privučemo, da povećamo broj učenika, jer nam on drastično kroz godine zapravo pada. Mislim da je puno važnije uložiti u djecu, u mlade, da zadržimo ove koji su tu i privučemo nove, nego da to pretočimo u nekakve komunalne radove, jer čemu nam krasne ceste, ako se po njima nema tko voziti. Možda će ova mjera ići nauštrb komunalnih radova, šodranja i slično. No, nećemo ni od toga odustati, tu ću se ja malo više potruditi da za sve te radove povučemo sredstva izvana. Namjera nam je da sve to pokrijemo sredstvima koja ćemo dobiti ili iz EU fondova, ili iz županijskih izvora. Moja je misao da je bitnije ulagati u socijalne stvari i u dodatne pogodnosti za naše mlade i za obitelji, a za komunalne radove  radit ćemo ono za što ćemo dobiti novac iz drugih izvora – kaže načelnica.

„Mladi i obrazovanje su prioritet“

U svom mandatu, dodaje načelnica, u dogovoru s Općinskim vijećem jako se puno sredstava u Kraljevcu na Sutli preusmjerava u djecu i mlade. - Povećali smo sufinanciranje vrtića, dat ćemo sad besplatno da imaju djeca obrok u školi. Sve je to neka moja vizija kako bi to trebalo funkcionirati da se što više sredstava ulaže u mlade obitelji, kako bismo ih privukli i zadržali ove koje su tu. Ove smo godine dali roditeljima svih prvašića po 500,00 kuna da si pomognu pri nabavci opreme za svoje školarce. Mladi i obrazovanje su prioritet – zaključuje kraljevečka načelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook