Prethodni članak
Sljedeći članak

[OTVORENI SUSRETI ZA RUDIJA] Perešinova udovica Ljerka: 'Bilo je teško, no Rudi sigurno ne bi mogao drugačije'


Jubilarni 25. Susreti za Rudija danas u svečano otvoreni u Spomen parku kod Rudijeve biste u Gornjoj Stubici, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Osim brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te ostalih udruga i institucija, vijence su položili izaslanik predsjednika Hrvatske, zapovjednik HRZ – a brigadir Mihael Križanec, izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik ministra branitelja Špiro Janović, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, delegacija Krapinsko – zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom te delegacija Općine Gornja Stubica predvođena načelnikom Jasminom Krizmanićem.

Okupljene je i ime organizatora, Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolf Perešin pozdravio gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, koji je istaknuo kako se u 25 godina otkako se održavaju Susreti uređen Spomen park, a uređuje se i Rudijeva Spomen hiža u Jakšincu, pa je tom prigodom zahvalio svima koji doprinose na bilo koji način da se manifestacija održava, kao i da se uređenje Spomen hiže privede kraju. – Sve kako bismo trajno očuvali uspomenu na Rudijevo životno djelo, te mladima i djeci svjedočili o istini o Domovinskom ratu. Rudijeva ljubav prema domovini i ljudska i profesionalna dužnost odvele su ga u društvo istinskih heroja, iako se on nije smatrao herojem. Učinio je ono što smatra da je dužnost svakog građanina Hrvatske, pridonijeti borbi za slobodom – rekao je Krizmanić.

-Ljudi kažu da vrijeme liječi rane, no to nije istina, pogotovo ne za njegove najbliže, jer taj gubitak ništa ne može nadoknaditi niti umanjiti. Zato bih danas htio odati posebno priznanje Vama, gospođo Ljerka, jer nam niti u jednom trenutku niste dali drugačiju mogućnost, nego ovu koju imamo, da Rudija nosimo u srcu i radimo sve da bismo njegov lik i djelo prenijeli na mlađe generacije, upravo je u tome ključ. Kako je nekoliko puta rekao predsjednik Zoran Milanović, mali je broj ljudi, najboljih ljudi, koji su u najkritičnijem trenutku dali doprinos u obrani Hrvatske. Čast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, no bilo je njih nekoliko koji su bili nešto drugačiji i ostavili neizbrisiv trag, među njima i Rudi – rekao je župan krapinsko – zagorski Željko Kolar.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba obratila se Vesna Helfrih te je istaknula kako građani Zagreba i cijela Hrvatska mogu s ponosom reći da se svi sjećaju Klagenfurta i tog trenutka.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plankovića, državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je kako je velika obaveza svih nas čuvati uspomenu na onu plejadu pobjednika koji su svojim životima i postupcima postali simbolom borbe za hrvatsku slobodu.  - Jedan iz te ponosne viteške uspravne kolone je Rudolf Perešin, jer trebalo je imati  hrabrosti i u vremenu mraka beskompromisno izabrati stranu pravde, predaka, puntara i slobodara. Rudi je odabrao Hrvatsku, bez obzira na prijetnje i izazove i svojim je životom pokazao kako ne postoji ništa vrednije od slobode, kako slobodu nitko ne daruje već se srcem, znanjem i ustrajnošću osvaja i predaje budućim naraštajima – naglasio je Jakop.

Susrete je otvorio brigadir Mihael Križanec, zapovjednik HRZ – a i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića. – Nosit ćemo zauvijek Rudija na umu, jer on je postavio standarde na kojima živimo i živjet ćemo. Uvjeravam vas da ćemo mi u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu činiti sve da zauvijek otmemo Rudija zaboravu – rekao je, između ostalog, Križanec.

Otvorenju Susreta s obitelji je prisustvovala i Rudijeva udovica Ljerka Perešin. – Iako je prošlo 25 godina, meni je to sve još uvijek svježe i svake godine to ponavljam, ali sretna sam da smo to 25 godina uspjeli održati na ovakvom nivou i da smo postali međunarodno prepoznati, a tome je doprinijela velika ljubav. Rudijev je prelet bio važan da pokaže svijetu da ne razmišljaju svi pripadnici tadašnje Jugoslavenske narodne armije jednako. Bilo je moćnije sletjeti u Austriju, jer se tako svijet digao, a čuti da je Hrvat i da ne želi pucati po svom narodu odjeknulo je daleko i to je pokazalo jednu drugu dimenziju rata. Bilo je teško, no Rudi ne bi mogao drugačije – rekla je Ljerka Perešin.

Svoj su doprinos otvorenju Susreta dali i članovi i članice Župnog mješovitog zbora 'Vokalisti svetog Jurja', Ivica Kontent i Puhački orkestar VZO Gornja Stubica te povijesne postrojbe Krapinsko – zagorske županije – Keglevićeva straža Kostel.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook