Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavsko Gradsko vijeće smanjilo porez na dohodak s 20 na 18%. Gradonačelnik i nezavisni Odluku smatraju nelegalnom


Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja većinom glasova donesena je Odluka o smanjenju poreza na dohodak. Tom je odlukom niža porezna stopa s 20 posto smanjena na 18 posto. Prijedlog za smanjenjem donijeli su vijećnici HDZ – a, a podržali su ga vijećnici SDP – a i HNS – a. – Na taj način omogućili smo isplatu veće neto plaće svojim stanovnicima. Prijedlog direktno utječe na bolji financijski status Oroslavčanki i Oroslavčana, a gradski proračun pri tom neće 'stradati', jer svi vi koji uplaćujete u gradski proračun već sada ste temeljem spomenutog poreza uplatili oko 1 000 000 eura više nego u 2021. godini, odnosno gotovo 100% više. Prostora dakle – ima! – objavio je na svojom službenom Facebook profilu gradski vijećnik HDZ – a Emil Gredičak.

Ovu odluku donijeli smo jer smatramo da Grad ima vrlo dobru financijsku situaciju, što i sam gradonačelnik stalno govori, te se novci koje građani uplaćuju kroz porez ne bi uplaćivali ciljanim skupinama, već da to osjete i sami građani koji ga uplaćuju. Tako će svi građani dobiti mali postotak više na plaću, da li će to biti 5, 10, 20 ili 50 eura mjesečno, na godišnjoj razini nešto će im ipak značiti, osobito obzirom na inflaciju. Važno je i za spomenuti i da Grad Oroslavje do sada nije imao prireza, koji se od sljedeće godine ukida, tako da to neće biti veliki problem – pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Tuđa.

Odluku nisu podržali vijećnici Nezavisne liste Viktora Šimunića. – Nevjerojatno mi je da dva bivša gradonačelnika ne poštuju zakonsku proceduru. Da bi došla na vijeće, da bi se o njoj glasalo i da bi se donijela, ta je odluka trebala proći javno savjetovanje od 30 dana, što nije provedeno. Također, zakonski, ovlašteni predlagatelj takve odluke jest gradonačelnik, a ja to nisam. Stoga, Odluka nije zakonita – komentirao je za zagorje.com naknadno gradonačelnik Viktor Šimunić, koji nije prisustvovao sjednici.

Predsjednik vijeća pak naglašava kako smatra da je donesena odluka legitimna.

Vijećnici su i donijeli proračun za 2023. godinu, izglasavši ga jednoglasno. Prema donesenom proračunu, prihodi će iznositi 7,8 milijuna eura. – Proračun smo donijeli, jer nismo htjeli sukobe. Iako gradonačelnik ne pokazuje nikakvu suradnji, niti ne dolazi na sjednice. Proračun je visok, ima prostora za puno projekata komunalne infrastrukture i socijalnih projekata, tako da smo dali gradonačelniku mogućnost da radi. Na proračun su stigla tri amandmana, koja su prihvaćena. Cilj nam je da Grad funkcionira, bez političkih sukoba i pritiska prijevremenim izborima – pojasnio je predsjednik vijeća.

Gradonačelnik Šimunić zahvalio je timu Gradske uprave koji je radio na proračunu. Naglasio je i dva kapitalna projekta koji čine velik dio proračuna, a to su izgradnja dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook