Prethodni članak
Sljedeći članak

OPET U PUNOM OBIMU: Na jubilarnom 30. Zagorskom gospodarskom zboru sudjelovat će 157 izlagača

Na ZGZ – u bit će izlagači iz tri države, Hrvatske, Slovenije i BiH te iz šest županija, a županija partner je Međimurska županija


U povodu jubilarnog 30. Zagorskog gospodarskog zbora, kod OŠ Ljudevita Gaj u Krapini održana je konferencija za novinare na kojoj su ovu manifestaciju najavili organizatori.


Kako je bilo prije 30 godina
Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, podsjetio je na 1. Zagorski gospodarski zbor, jer je bio dio ekipe koja ga je vodila. - 1992. godine 1. ZGZ kao manifestaciju koja je prerasla iz obrtničke izložbe u sklopu Tjedna kajkavske kulture organizirali su djelatnici Radija Kaj i tadašnjeg Zagorskog tjednika. U tom vremenu uspjeli smo na prostorima male dvorane OŠ Ljudevit Gaj u Krapini okupiti zaista impozantan broj izlagača. Bilo je to vrlo zanimljivo vrijeme, kada su Zagorci bili i na čelu države, Vlade, imali ministra, pa smo imali čast da nam je 1. Zagorski gospodarski zbor otvorio ministar trgovine u Vladi RH Branko Mikša, u prisutnosti ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, ministra industrije i energetike Franje Kajfeža i ministrice Vesne Jurkić Girardi. Tako smo krenuli tada. Danas, 30 godina kasnije, ZGZ organiziramo također kao manifestaciju u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini. Javnim pozivom nastojali smo dati priliku svima onima koji žele sudjelovati i predstaviti se – rekao je Gradečak. Dodao je da jubilarni 30. Zbor ima izlagače iz tri države, Hrvatske, Slovenije i BiH te iz šest županija. - Imamo 157 izlagača. Među njima su predstavnici naše velike industrija i veliki izvoznici, ali imamo i izlagače s područja telekomunikacija, brojne OPG – ove, obrazovne ustanove, Poduzetnički centar, dizajn... – najavio je Drago Gradečak.


Goruća problematika
Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, izrazio je zadovoljstvo što se, nakon dvije pandemijske godine, na 30. godišnjicu zbor može održavati i pod šatorom, a ne samo u kućicama. – Zahvalni smo ovogodišnjim pokroviteljima i sponzorima Zbora, među kojima je prvi puta Agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – rekao je Varga te dodao da ga posebno veseli što svake godine posjetiteljima zbora predstavnici Ceha frizera pružaju besplatne frizerske usluge. Predstavnici Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta prezentiraju različite umjetničke zanate, poput izrade tradicijskih igračaka i licitarskih srca koja su upisana na UNESCO – voj listi nematerijalne kulturne baštine. - Svjesni smo trenutno goruće problematike obrtništva vezano uz povećanje cijena energenata te smo organizirali s našim partnerima i okrugli stol s ovom problematikom. Za obrtnike, frizere i kozmetičare u petak 9.9. u sklopu programa ZGZ – a pripremili smo i strukovnim seminar u prostorima Komore. Pridružuje nam se i Koprivničko – križevačka županija, uz Međimursku županiju koja je županija partner. Veselimo se susretu s posjetiteljima i novim izazovima – zaključio je Varga.

Josip Grilec, predsjednik HGK – Županijske komore Krapina, također je spomenuo energetsku krizu. - Ove godine je energetska kriza, ne koliko će biti, nego da li će biti. U tim izazovima industrija ovu jesen i ovu zimu će imati velikih problema – najavio je Grilec te se osvrnuo i na prošlogodišnje rezultate gospodarstva Krapinsko – zagorske županije. – Rezultati gospodarstva i obrtništva su impozantni, najmanja je stopa nezaposlenosti, najviše zaposlenih, što znači da smo i u teškim vremena uspjeli nametnuti se – rekao je Grilec.


Odlični gospodarski rezultati
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da je Zagorski gospodarski zbor jedan od neizostavnih dijelova Tjedna kajkavske kulture. - Opet se program vraća u punom obimu, bit će i kod škole Ljudevit Gaj, na cijelom Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda, a možemo reći da Zbor već ima svoju uvertiru, s Vinskim placom. Puno će toga biti pripremljeno, pozivam sve da nas posjete – pozvao je gradonačelnik.

- 30 godina ZGZ – a je respektabilna brojka i u 30 godina jako puno ljudi je sudjelovalo u organizaciji, pripremi i realizaciji zbora. U tih 30 godina ZGZ je rastao i zaista je dosegao jedan stadij vrlo važne gospodarske manifestacije, ne samo za područje naše županije nego i šire za regiju. Organizira se od samih početaka, pa tako i danas, zbog gospodarstvenika i obrnika, promocije gospodarstva KZŽ, svega onoga što naše gospodarstvo nudi – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. Podaci za 2021. govore upravo o porastu prihoda u gospodarstvu od 16 posto u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna. - Postotak od 180 posto pokrivenosti uvoza izvozom govori o velikoj snazi našeg gospodarstva. Ono je važna pokretačka snaga razvoja KZŽ. Zahvala gospodartvenicima i obrtnicima na velikim i snažnim rezultatima i poziv svima, dođite nam na ZGZ, koji je mjesto promcije zagorskog gospodarsva, poslovnih susreta i na kraju, i početak nekih novih poslovnih suradnji – rekla je Petek, dodavši da će se na stručnom skupu u četvrtak pokušati naći neki odgovori i rješenja za krizu koja dolazi po pitanju energenata i recesije.

Dodajmo da je županija partner Zbora Međimurska županija, a pokrovitelji su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo poljoprivrede. Svečano otvorenje je u četvrtak u 14 sati u amfiteatru Srednje škole u Krapini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook