Prethodni članak
Sljedeći članak

Povratak u školske klupe - saznajte koje su promjene ove školske godine

I ove je godine manje djece koja kreću u prvi razred,


Danas počinje ili je već počela nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. I ove je godine manje djece koja kreću u prvi razred, čak tisuću manje nego lani. Nastava počinje bez posebnih epidemioloških mjera. No, roditelje i učenike očekuju drugi problemi. Velika poskupljenja udžbenika, pribora i školske prehrane, piše HRT.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je nešto manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400.

Za razliku od protekle dvije godine, ove nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

Nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika, za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet prolaznosti na tom ispitu.

Osim toga, svi ispiti Državne mature sada će se polagati po novim predmetnim kurikulumima, s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus njihova uvođenja.

Svi će osmaši pisati nacionalne ispite iz osam predmeta hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti.

Nacionalne ispite, kao pilot projekt, pisat će i učenici petih razreda 81 škole i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Srednjoškolci Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije fakultativno će moći izabrati predmet Škola i zajednica, a u 30 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu počet će se provoditi pilot program izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana.

Pomoćnici u nastavi osigurani su za gotovo 4,5 tisuće učenika s teškoćama u razvoju u 1003 osnovne i srednje škole, a iz MZO očekuju da će broj biti i veći, s obzirom na to da zahtjevi kontinuirano pristižu.

Na prve praznike učenici će ići 31. listopada, kada počinje jesenski odmor, s kojega se na nastavu vraćaju 2. studenoga.

Prvi dio zimskoga odmora počinje 27. prosinca i traje do 5. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 20. do 24. veljače.

Proljetni odmor bit će od 6. do 14. travnja.

Nastavna godina završava 21. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola 26. svibnja.

Akcija "Poštujte naše znakove"

S prvim danima nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom započinju svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti.

Osim podučavanja najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.

- Imamo 290 učenika u školi, a dva razreda prvašića. Već ih prvih dana učimo da budu oprezni na prometu, da na pješačkom prijelazu uvijek pogledaju lijevo i desno kako ne bi naletio kakav nepažljivi vozač, rekla je Silvana Galinović, ravnateljica Osnovne škole Miroslava Krleže.

- Ove godine počinjemo bez maski, veselimo se i nadamo se zdravlju, dodala je.

U svim školskim zonama pojačana je policijska kontrola. Policija moli vozače da prilagode brzinu, piše HRT.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook