Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina za 127 tisuća kuna mladoj obitelji prodala obiteljsku kuću koju je naslijedila kao ošasnu imovinu

Riječ je o prodaji jedne obiteljske kuće koju je Općina već davno naslijedila kao ošasnu imovinu, što joj je predstavljalo teret, stoga je Općinsko vijeće jednoglasno donijelo odluku o njezinoj prodaji


Proteklog je tjedna održana deseta po redu sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća Sveti Križ Začretje, na kojoj je, uz donošenje Etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u Općini Sveti Križ Začretje, glavna tema bila prodaja nekretnine u vlasništvu Općine Sveti Križ Začretje, a koja se nalazi u Pustodolu Začretskom. Općina ju je više puta bezuspješno pokušala prodati, a na posljednji natječaj za nju je stigla samo jedna ponuda i to u iznosu od 127 tisuća kuna, koju su općinski vijećnici odlučili prihvatiti.

Imovina i dugovi

Naime, riječ je o prodaji jedne obiteljske kuće koju je Općina već davno naslijedila kao ošasnu imovinu, što joj je predstavljalo teret. - Ovu kuću naslijedili smo od obitelji koja za sobom nije ostavila živućih nasljednika. Inače, Općina Sveti Križ Začretje, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, u posljednje vrijeme se sve više susreće s problemom nasljeđivanja imovine u postupcima ostavinske rasprave gdje se nasljednici zbog dugovanja pokojnika odreknu imovine koja bi im prema Zakonu o nasljeđivanju trebala pripasti. U većini slučajeva ovdje se radi o imovini za koju nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, koja ima velik broj zemljišno-knjižnih vlasnika te su udjeli koje je Općina naslijedi neznatni i ne omogućuju nam da u cijelosti raspolažemo naslijeđenom imovinom. Vrijednost dugova koji opterećuju naslijeđene nekretnine u pravilu je višestruko veća u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost. Jedina, nazovimo to tako, olakotna okolnost je da prema trenutno važećoj zakonskoj regulativi jedinice lokalne samouprave za dugove odgovara do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Naime, ranije se znalo dogoditi da se imovina jedinica lokalne samouprave blokira zbog naslijeđenih dugova čime je bilo onemogućeno normalno odvijanje poslovanja – pojasnio nam je načelnik Marko Kos.

Novi dom

Kako je napomenuo, naslijeđena imovina za Općinu uglavnom predstavlja teret zbog potrebe održavanja i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, stoga su svi općinski vijećnici glasali za odluku o prodaji spomenute kuće. -Obiteljska kuća koja je prodana temeljem odluke Općinskog vijeća donesene na ovoj sjednici Općinskog vijeća dugi niz godina bila je u vlasništvu Općine. Unatoč višestruko ponavljanim javnim natječajima za prodaju iste do sada nije bilo zainteresiranih za njezinu kupnju. Sada je interes za kupnju iskazala mlada obitelj koja kuću planira obnoviti i u njoj se trajno nastaniti. Raduje nas da će se ovaj objekt konačno privesti svrsi, a obitelji koja ga je kupila biti ugodan dom – rekao je načelnik Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook