Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Radoboj prva u Zagorju koja će na svim zgradama u svojem vlasništvu imati sunčane elektrane

Ugovor o izvođenju radova na ugradnji fotonaponskih sunčanih elektrana s odabranim izvođačem radova tvrtkom IN ELEKTRO direktorom Marijom Šokićem potpisao je načelnik Anđelko Topolovec


Općina Radoboj već dugi niz godina ulaže u projekte energetske učinkovitosti, pa je tako još 2012. godine obnovljena zgrada Muzeja Radboa koja za grijanje i hlađenje koristi dizalicu topline, a koja se koristi i u zgradi Centra za prirodu Zagorje i Hiži vinove loze.

Bila je to tada prva takva u Krapinsko-zagorskoj županiji. Isto tako u razdoblju od 2014.-2016. godine energetski su obnovljene sve zgrade u vlasništvu Općine Radoboj.

Prva brza punionica za električne aute
Također, 2016. godine uz poticaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) nabavljen je električni automobil za potrebe rada općinske uprave, a 2017. godine puštena je u pogon i prva brza punionica za električne automobile u Krapinsko-zagorskoj županiji, u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Općina se u rujnu 2020.g. sa željom da nastavi pozitivan trend ulaganja u zelene izvore energije, javila na javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, koji je objavio FZOEU te e prijavila projekt izgradnje fotonaponskih sunčanih elektrana na objektima u svojem vlasništvu. Fond je prijavu ocijenio pozitivno te u prosincu 2020. godine donio odluku kojom su Općini Radoboj odobrena sredstva u iznosu 211.065 kn, dok ukupna vrijednost radova iznosi 371.237,00 kn s PDV-om.

Sunčane elektrane na zgradi općine i muzeja
Fotonaponske sunčane elektrane biti će postavljene na Društvenom domu u Orehovcu Radobojskom snage 3,6 Kw, na Vatrogasnom domu u Radoboju snage 5 Kw, na zgradi Nogometnog kluba Radoboj snage 5 Kw, te na Hiži vinove loze snage također 5 Kw.

Uz dvije već postojeće fotonaponske sunčane elektrane, na zgradi Općine Radoboj i zgradi Muzeja Radboa, Općina Radoboj postat će tako prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja na svim zgradama u svojem vlasništvu ima sunčane elektrane.

Stoga je prigodno danas, 22. travnja na Dan planeta zemlje potpisan ugovor o izvođenju radova na ugradnji fotonaponskih sunčanih elektrana sa odabranim izvođačem radova tvrtkom IN ELEKTRO d.o.o.. Ugovor su potpisali Općinski načelnik Anđelko Topolovec i direktor IN ELEKTRO d.o.o. Mario Šokić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. NAJAVA RADOVA ZA VEČERAS (05./06. SVIBNJA...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program