Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Radoboj prva u Zagorju koja će na svim zgradama u svojem vlasništvu imati sunčane elektrane

Ugovor o izvođenju radova na ugradnji fotonaponskih sunčanih elektrana s odabranim izvođačem radova tvrtkom IN ELEKTRO direktorom Marijom Šokićem potpisao je načelnik Anđelko Topolovec


Općina Radoboj već dugi niz godina ulaže u projekte energetske učinkovitosti, pa je tako još 2012. godine obnovljena zgrada Muzeja Radboa koja za grijanje i hlađenje koristi dizalicu topline, a koja se koristi i u zgradi Centra za prirodu Zagorje i Hiži vinove loze.

Bila je to tada prva takva u Krapinsko-zagorskoj županiji. Isto tako u razdoblju od 2014.-2016. godine energetski su obnovljene sve zgrade u vlasništvu Općine Radoboj.

Prva brza punionica za električne aute
Također, 2016. godine uz poticaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) nabavljen je električni automobil za potrebe rada općinske uprave, a 2017. godine puštena je u pogon i prva brza punionica za električne automobile u Krapinsko-zagorskoj županiji, u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Općina se u rujnu 2020.g. sa željom da nastavi pozitivan trend ulaganja u zelene izvore energije, javila na javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, koji je objavio FZOEU te e prijavila projekt izgradnje fotonaponskih sunčanih elektrana na objektima u svojem vlasništvu. Fond je prijavu ocijenio pozitivno te u prosincu 2020. godine donio odluku kojom su Općini Radoboj odobrena sredstva u iznosu 211.065 kn, dok ukupna vrijednost radova iznosi 371.237,00 kn s PDV-om.

Sunčane elektrane na zgradi općine i muzeja
Fotonaponske sunčane elektrane biti će postavljene na Društvenom domu u Orehovcu Radobojskom snage 3,6 Kw, na Vatrogasnom domu u Radoboju snage 5 Kw, na zgradi Nogometnog kluba Radoboj snage 5 Kw, te na Hiži vinove loze snage također 5 Kw.

Uz dvije već postojeće fotonaponske sunčane elektrane, na zgradi Općine Radoboj i zgradi Muzeja Radboa, Općina Radoboj postat će tako prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja na svim zgradama u svojem vlasništvu ima sunčane elektrane.

Stoga je prigodno danas, 22. travnja na Dan planeta zemlje potpisan ugovor o izvođenju radova na ugradnji fotonaponskih sunčanih elektrana sa odabranim izvođačem radova tvrtkom IN ELEKTRO d.o.o.. Ugovor su potpisali Općinski načelnik Anđelko Topolovec i direktor IN ELEKTRO d.o.o. Mario Šokić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook