Prethodni članak
Sljedeći članak

'OKUSI TRADICIJE': Srednjoškolci posjetili poljoprivredna gospodarstva i domaće proizvodnje

Učenici Srednje škole Pregrada, ujedno i članovi školske eko grupe, jučer su imali prilike još jednom biti dio projekta „Okusi tradicije“, koji provodi Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla zajedno s još tri partnerska LAG-a. Tako su posjetili obrt IDA-NOVA u Klanjcu koji se bavi proizvodnjom i prodajom „Kupileka“, proizvoda od kupina – džema, sirupa, soka i kupinovog vina, a uz to i proizvodnjom malinovog vina. Domaćin Igor Jambrešić ih je proveo kroz čitavo postrojenje, uz degustaciju im objasnio proces uzgoja, proizvodnje i plasiranja na tržište te odgovarao na mnogobrojna pitanja koja su srednjoškolci imali za postaviti.

Nakon kupina, učenici su se zaputili prema Gorjakovu u Pregradi, gdje ih je na svojoj farmi dočekao Ivan Pogačić koji se bavi uzgojem autohtonih hrvatskih životinjskih pasmina te im ispričao puno interesantnih stvari o ekološkom i održivom pristupu poljoprivredi. Obzirom na profil učenika, isto im je bilo izrazito korisno, pogotovo onaj praktični dio u kojem su imali prilike družiti se i hraniti autohtona hrvatska goveda buše.

„Svaki oblik praktičnog i terenskog rada učenika, bilo osnovnih ili srednjih škola, je sjajan pokazatelj da školsko rukovodstvo zaista brine o tome da se učenicima sve ono o čemu slušaju na satovima predstavi i u stvarnom svijetu. Upravo zbog toga nam je drago kad u aktivnosti projekta možemo uključiti i ovako mlade ljude, a pogotovo kad čovjek vidi koliko pitanja postavljaju, koliko im takvi studijski posjeti koriste i s koliko entuzijazma gledaju na ono čime će se jednog dana, nadam se, baviti i netko od njih. To je ono najbitnije i sretni smo što kroz LAG projekte možemo to poticati i podupirati.“ – rekao je Marko Brozović, viši stručni suradnik i koordinator projekata u LAG-u Zagorje-Sutla. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook